Salariul minim, din nou pe masa Guvernului. Cu cu cat a crescut si cum sta Romania in UE
Guvernul si sindicalistii negociaza o noua crestere a salariului minim, care este acum al doilea cel mai mic din Europa. Cel mai probabil o decizie va fi luata de noua putere politica dar, pâna atunci, iata un clasament al cresterii salariilor minime în statele UE si o pondere a salariului minim în cel mediu si median. Vedeti mai jos unde sta România.
Executivul negociaza cu sindicatele si cu patronatele pe marginea cresterii salariului minim, in anul 2017. Pana acum nu s-a luat nicio decizie, dar sindicalistii ar dori o crestere de 200 de lei a salariului minim, care sa intre in vgoare de la 1 ianuarie, astfel ca anul 2017 sa debuteze cu un salariu minim brut de 1.450 de lei pe luna, de la 1.250 de lei, cat este in prezent. Ulterior, salariul ar urma sa creasca de la 1 mai cu inca 100 de lei, pana la 1.550 de lei. Sindicalistii spun ca se mai discuta si despre o crestere a deductibilitatilor, astfel incat, pe net, salariul minim sa creasca in acesti termeni. O decizie pe marginea cresterii salariului minim va fi luata de viitorul Guvern, in conditiile in care actualul Executiv ar fi de acord cu o crestere ceva mai lenta a salariului minim brut: 1.625 de lei pana in anul 2022.
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost majorat de la 500 lei in anul 2008, la 1.250 lei incepand cu 1 mai 2016. Din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, in 22 exista salariul minim. Potrivit unei cercetari a Institutului National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale, prezentat sindicatelor, in intervalul 2008-2016, salariul minim a crescut in Romania, in euro, cu 67%. Este a treia cea mai mare crestere din UE, dupa Slovacia, cu 68%, si Bulgaia, cu 91%. Totusi, dupa Bulgaria, Romania avea, in euro, cel mai mic salariu minim din UE la inceputul acestui an iar, daca ar fi sa calculam la paritatea puterii de cumparare, indicator care ia in calcul si preturile, Romania inregistra chiar cel mai mic nivel al salariului minim, sub cel al vecinilor nostri bulgari.
Detalii, pe Economica