Samsarii de petrol se instaleaza la butoanele industriei: au pus ochii pe o investitie OMV de 2,5 miliarde de dolari
Relativ necunsocute publicului larg, discrete si pragmatice, marile case de comert cu petrol si alte materii prime au început, de câtiva ani, sa-si canalizeze puterea financiara catre asigurarea afacerilor viitoare, prin achizitionarea de active industriale sau contracte de prefinantare cu marii producatori - în esenta, plata în avans a petrolului la preturi cu mult sub piata. Aproape de România, doua companii uriase de comert cu marfuri, cu afaceri de sute de miliarde de dolari pe an în întreaga lume, ar fi pus ochii pe reteaua turca de benzinarii Petrol Ofisi, preluata de OMV în perioada 2006-2010 pentru aproape 2,5 miliarde de dolari.
OMV, cea mai mare companie de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est si actionarul majoritar al Petrom, a primit oferte de la Vitol si Trafigura pentru compania turca Petrol Ofisi, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.
Austriecii au preluat Petrol Ofisi de la conglomeratul Dogan in doua transe, in 2006 si in 2010, platind in total peste 2,4 miliarde de dolari. Petrol Ofisi este unul dintre cei mai mari benzinari din Turcia, operand o retea de aproximativ 2.000 de statii, si detine cea mai mare companie de depozite de produse petroliere si logistica de profil din tara, ceea ce constituie probabil partea atractiva pentru cele doua case de trading.
Potrivit surselor Bloomberg, pretul de vanzare ar fi de aproximativ 1,2 miliarde de dolari - jumatate din cat a platit OMV pentru Petrol Ofisi. OMV a vandut deja terminalul de carburanti Aliaga, parte a Petrol Ofisi, catre compania azera de stat SOCAR, pentru 600 de milioane de euro. SOCAR s-a bucurat in ultimii ani de multa bunavointa in Turcia. Compania azera construieste, pe coasta Marii Egee, cea mai mare rafinarie din Turcia, proiect strategic de 5,5 miliarde de dolari care va reduce dependenta Turciei de importurile de produse petroliere. Rafinaria va avea o capacitate de procesare de 10 milioane de tone pe an, de doua ori cand Petromidia, cea mai mare rafinarie din Romania.
Colegi cu Vitol si Trafigura in cursa pentru Petrol Ofisi ar mai fi si SOCAR, compania turca Opet Petrolculuk si cateva fonduri de investitii, au mai spus pentru Bloomberg sursele citate.
OMV traverseaza un proces costisitor de reevaluare a prioritatilor strategice in contextul prabusirii pretului petrolului in ultimii doi ani; vanzarea unor active nu este surprinzatoare, iar Petrol Ofisi nu este singura afacere de care se despart austriecii.
Detalii, pe Economica