Samsung lucreaza la un televizor smart, pe care sa il controlezi cu mintea
În viitorul apropiat, pe masura ce tehnologia va avansa, telecomanda televizorului va fi deveni inutila. Samsung a creat un software care va permite utilizatorilor sa actioneze functiile televizorul, cu ajutorul undelor cerebrale. Cercetarea, numita Project Pontis, urmareste sa faca televizoarele Samsung mai accesibile pentru persoanele cu dizabilitati fizice.
Pentru Project Pontis, compania coreeana a colaborat cu o echipa de cercetatori din Elvetia de la Centrul de Neuroproteze al Scolii Federale Politehnice din Lausanne (abreviat EPFL, in franceza). Obiectivul final fiind constructia unei interfate creier/software care sa permita persoanelor cu dizabilitati de miscare sa controleze televizorul, cum ar fi comutarea canalelor si controlul volumului.
Compania a facut o demonstratie al celui de-al doilea prototip al televizorului, la o conferinta de presa din San Francisco.
"Cum putem sa asiguram accesibilitate persoanelor care nu se pot misca sau care au limitari extreme asupra miscarilor lor. Facem tehnologia mai complexa, mai inteligenta, dar nu trebuie sa uitam ca aceasta tehnologie este facuta pentru a interactiona cu oamenii", a declarat Ricardo Chavarriaga, un om de stiinta de la EPFL, care lucreaza la proiect cu Samsung, in cadrul conferintei Samsung Developer.
Cum functioneaza
Primul pas in realizarea acestui software a fost ca cercetatorii sa observe modul in care creierul se comporta atunci cand utilizatorul doreste sa faca ceva precum selectarea unui film. Samsung si EPFL au combinat indicatorii atat din mediul inconjurator, cat si din scanarea creierului pentru a construi un model care sa permita utilizatorului sa selecteze programe folosind miscari ale ochilor si undelor cerebrale.
Pentru a colecta undele cerebrale, utilizatorul poarta o casca cu 64 de senzori in timp ce priveste la un dispozitiv care urmareste miscarea ochilor. Setul cu casca este conectat la un computer.
Odata ce a strans suficiente date despre modul in care functioneaza creierul utilizatorului si in special despre diferitele tipuri de unde cerebrale pe care le genereaza in situatii diferite, acesta poate fi folosit pentru a crea un model. Apoi, combinand modelul cu machine learning a rezultat un software care poate reactiona la diferite comportamente ale creierului - in acest caz, controlul software-ului TV-ului.
Detalii, pe Economica