Home / Stiri financiare / Scaderea randamentelor, picajul Bucurestiului si rolul investitorilor autohtoni, principalele caracteristici ale pietei imobiliare din Romania

Scaderea randamentelor, picajul Bucurestiului si rolul investitorilor autohtoni, principalele caracteristici ale pietei imobiliare din Romania

Scaderea randamentelor, picajul Bucurestiului si rolul investitorilor autohtoni, principalele caracteristici ale pietei imobiliare din Romania

Pita imobiliara din România a înregistrat câteva premiere în primele noua luni ale lui 2019, cele mai importante fiind scaderea yieldurilor la putin sub 7%, lucru care s-a mai întâmplat o singura data, în 2007, la vânzarea America House, pierderea suprematiei Bucurestiului în piata tranzactiilor imobiliare, cel putine pentru moment, dar si întarirea rolului investitorilor autohtoni, ce domina piata tranzactiilor mici, în general, cu o valoare în jur de zece milioane de euro si sub.

In ceea ce priveste yieldurile, cert e ca profilul pietei e de scadere usoara in ultimii zece ani. De altfel, de la o medie de circa 8% si peste in 2007-2008, yieldurile au crescut la 9%-10% in anii de criza pentru a scadea acum treptat la 6,5%-7% pentru retail si office si la circa 7,5% in cazul spatiilor industriale si logistice.

„Si e presiune in continuare pe scaderea yieldurilor. Piata romaneasca si-a sporit atractivitatea, investitori noi apar mereu fie din exterior fie autohtoni. Problema e ca o tranzactie dureaza, dela sase sau noua luni in sus”, spune Andrei Vacaru, head of capital markets al consultantului imobiliar JLL.

Sunt, totodata, multi investitori exotice, chinezi, coreeni la poarta Romaniei, dar e greu de crezut ca vor intra pe piata anul acesta.

„La chinezi e o cutuma. Trebuie sa intre unul, ca sa vina toti. Deocamdata s-au oprit si coreeni si chinezii la Budapesta. Poate la anul ajung si la Bucuresti”, sustine Gijs Klomp Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE Romania.

Un alt aspect interesant din primele trei trimestre ale anului, e faptul ca Bucurestiul a atras peste 40% din volumul total al investitiilor in primele noua luni din 2019, scazand aproape la jumatate ca pondere fata de 2018 (79%). 

In schimb, interesul pentru orasele secundare a luat avant, acestea atragand aproape 60% din tranzactii in acceasi perioada, iar volumele au fost dominate de tranzactiile cu spatii de birouri (60%), in timp ce spatiile de retail au atras circa 28% din piata, iar industrialul aproape 9% din total.

Birourile respecta traditia si raman cele mai atragatoare pentru dezvoltatori si investitori.

„Intrarea pe piata din Romania a unor nume noi in primele noua luni, precum White Star, Indotek si Morgan Stanley, a transmis un mesaj foarte pozitiv in randul investitorilor interesati de Romania. Ne asteptam ca in 2020 sa vedem si alte companii care vor face primul pas in Romania si ne bucuram sa avem deja discutii in acest sens”, a adaugat Gijs Klomp.

Detalii, pe Economica

joi, 17 octombrie 2019, 322 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile