Home / Stiri financiare / Scenariu discutat: Toti furnizorii concurentiali de energie sa-si lase clientii casnici fara curent. Explicatii

Scenariu discutat: Toti furnizorii concurentiali de energie sa-si lase clientii casnici fara curent. Explicatii

Scenariu discutat: Toti furnizorii concurentiali de energie sa-si lase clientii casnici fara curent. Explicatii

Pusi în fata unui potential cadru de reglementare ostil business-ului, furnizorii concurentiali de energie electrica au atras atentia, la o întîlnire cu ANRE, asupta unui scenariu nedorit, dar care mai poate salva ceva pentru ei: sa renunte ei la clientii casnici, care oricum ar putea  migra oricând spre viitoarea piata reglementata, motivati de preturile mai mici. Energia care nu va mai consumata de ei, cumparata mai ieftin în trecut, va fi pusa pe piata libera, ceea ce va genera un oarecare profit. Teoretic, scenariul ar viza jumatate de milion de gospodarii.

Vinerea trecuta, la sediul Autotritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a avut loc o discutie intre reprezentantii institutiei, care trebuie sa creeze cardul de reglementare al pietei de energie dupa aparitia celebrei OUG 114/2018, si actorii din piata de energie. Institutia a dorit sa afle opiniile companiilor din piata inainte de a elabora cadrul de reglementare, care este oricum dezavantajos pentru toata piata, si, potrivit unor surse care au participat la discutie, s-a evocat, la nivel de scenariu, chiar posibilitatea ca furnizorii concurentiali sa renunte la clientii casnici pe care ii au, de bunavoie.

“A fost prezentat chiar scenariul ca furnizorii concurentiali sa denunte contractele cu clientii, pentru a mai putea salva cate ceva. Clientii trec automat in regim de furnizare e ultima instanta la FUI (furnizorii de ultima instanta Enel, E.On, CEZ, Electrica-n.red.), furnizorii raman cu energia achizitionata inainte de la producatori pentru acesti consumatori, si o pun pe piata care va mai ramane acum, cu ceva profit, pentru ca preturile de achizitie sunt mai mici decat preturile pietei de acum” au spus sursele noastre.

Logica nu este complicata, iata de ce si cum se omoara o piata

Potrivit OUG 114, ANRE este obligata sa reglementeze atat tarife finale pentru populatie, cel putin cea care a ramas in regim de serviciu universal la cei patru FUI, cat si sa selecteze producatorii de energie, cu cantitatile aferente, care sa livreze aceasta energie pentru populatie, si sa stabileasca pentru ei un pret de vanzare a energiei. Potrivit unor informatii publicate deja aici, cel mai probabil cea mai mare parte a energiei va fi asigurata de cei mai ieftini producatori, Nuclearelectrica si Hidroelectrica. Logica OUG 114 este de reducere a facturii consumatorului final iar cel mai probabil ANRE le va stabili un pret mult sub cele de piata, adica o suma intre costurile de productie (cerute deja de ANRE tuturor) plus o marja “rezonabila” care ar putea fi de maximum 5%.

Detalii, pe Economica

marti, 15 ianuarie 2019, 441 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile