Schimbare importanta pentru cei care vor sa isi monteze panouri fotovoltaice acasa. Racordarea devine mai simpla si mai ieftina
Persoanele fizice care doresc sa îsi amplaseze acasa panouri fotovoltaice si sa devina prosumatori, adica sa vânda în retea surplusul de energie electrica pe care îl genereaza, primesc o veste buna de la reglementator: o parte din procedura se simplifica si se ieftineste
Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei a elaborat un Ordin, aflat inca la nivel de proiect, prin care o parte din procesul de racordare al viitorilor prosumatori va deveni mai simpla si mai ieftina. Concret, pentru instalatiile de puteri mici, ANRE a impus obligativitatea ca racordarea sa se realizeze pe baza unei fise de solutie, si nu a unui studiu de solutie.
“Regulamentul privind stabilirea solutiilor de racordare a utilizatorilor la retelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 102/2015, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 519 din 13 iulie 2015, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 12, dupa litera f) se introduce o noua litera, litera g) cu urmatorul cuprins:
"g) locurile de producere sau locurile de consum si de producere avand puterea maxima simultana absorbita/evacuata mai mica de 30 kVA", scrie in Ordinul ANRE.
Articolul respectiv, din vechiul Ordin din 2015 stabileste conditiile in care, la racordare, distribuitorul de electricitate solicita fisa de solutie. Dupa cum se vede, acum se va solicita fisa de solutia pentru instalatiile mici, ale prosumatorilor.
Subsecvent, proiectul de ordin elimina din situatiile in care distribuitorul cere studiu de solutie pentru racordare pe cea in care este vorba despre instalatia de mai sus.
Asadar, pentru acest tip de instalatie, cu o putere maxima de 30 kVA, distribuitorul nu mai poate cere studiul de solutie la racordare.
De ce este atat de important
Acum cateva saptamani, organizatia PATRES atragea atentia asupra unei probleme care apare la obtinerea avizului tehnic de racordare (ATR), pe care viitorul prosumator trebuie sa il obtina de la firma de distributie.
Detalii, pe Economica