Home / Stiri financiare / Scumpirea energiei nu e suficienta pentru o crestere a facturii la iarna, spune ANRE. Furnizorii zic insa ca impactul in facturi este de 3%

Scumpirea energiei nu e suficienta pentru o crestere a facturii la iarna, spune ANRE. Furnizorii zic insa ca impactul in facturi este de 3%

Scumpirea energiei nu e suficienta pentru o crestere a facturii la iarna, spune ANRE. Furnizorii zic insa ca impactul in facturi este de 3%

Raliul pretutilor de pe piata spot a energiei electrice din ultimele luni, când preturile au ajuns la niveluri record pentru ultimul an, nu justifica o majorare a facturilor pentriu consumatorii casnici alimentati în regim de serviciu universal, spune ANRE. Furnizorii spun însa altceva.

"Cel putin pentru consumatorii casnici alimentati in regim de serviciu universal, pretul final trebuie mentinut, potrivit metodologiei, timp de un an, pana la 1 iulie 2019. Pretul ar putea fi modificat, evident in sus, doar daca apar niste conditii exceptionale. Deocamdata nu se justifica o majorare. Chiar daca acum pretul in Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) este mare, media pe PZU nu este suficient de mare fata de ce am luat in calcul" a declarat Claudiu Dumbraveanu, director in Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), la a doua editie a Targului de Energie.

Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica (AFEER) a spus ca ar exista totusi un impact in factura, pe preturile de acum, fara sa spuna in mod explicit ca preturile pentru consumatorii casnici ar trebui sa creasca.

"Este o crestere de pret, dar costul energiei reprezinta circa 30-35% din factura. Studiind media pe toate contractele de pana acum, s-ar justifica o crestere de 3% la consumatorul final", a spus Lungu.

In ceea ce priveste cauzele cresterilor de pret, Lungu a spus ca "s-au intamplat mai multe rele simultan". Este vorba despre cresterea preturilor combustibililor, a gazului, care a urmat cresterea preturilor la petrol, suprapusa pe mai putin vant decat se astepta in Romania si pe indisponibilitatea unor grupuri, totul pe o tendinta regionala de crestere. Dumbraveanu a spus ca, din cauza cuplarii cu pietele spot din Ungaria, Cehia si Slovacia, efectul a fost diminuat, pentru ca in piata noastra a ajuns energie mai ieftina din Cehia.

Detalii, pe Economica

miercuri, 19 septembrie 2018, 485 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 09.30
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile