Se anunta scumpiri masive la carnea de porc: pretul la poarta fermei a crescut cu 14%, iar fermierii taie tot mai putine animale
Stagnarea productiei de carne de porc la nivel european a început sa se vada în preturi, în toata Europa. La poarta fermei, kilogramul este, în medie, cu peste 21% mai scump fata de perioada similara a anului trecut. În România, situatia nu este atât de grava, dar plusul depaseste 14%.
Din luna aprilie, pretul carnii de porc romanesc de la poarta fermei (carcasa tip S) a urcat incontinuu, ajungand, conform datelor Comisiei Europene la 10 iunie, la 188,5 euro suta de kilograme, cu 14,1% mai mult decat in perioada similara a anului trecut si cu 5,4% mai mult decat in urma cu o luna. Trendul este influentat atat de continuarea evolutiei pestei porcine pe teritoriul tarii noastre cat si de contextului european, in conditiile in care fermierii au preferat sa exporte mai mult, desi productia nu a crescut suficient cat sa acopere consumul intern plus o majorare a cantitatilor trimise peste granite. Mai mult, multi crescatori si-au diminuat efectivele speriati find de preturile mici din 2018, ceea ce a dus la o scadere cu 18% a efectivelor in Polonia, de 9% in Olanda si Romania, sau de 4% in Germania.
Porcul european a ajuns in China
Mai exact, din datele Comisiei Europene, numai in luna martie exporturile de carne de porc proaspata si congelata a crescut cu 11% ( plus 49 de milioane de euro) fata de perioada similara a lui 2018. De asemenea, in perioada ianuarie-martie 2019, exporturile s-au cifrat la 1,1 milioane de tone de carne, cu 9,2% mai mult decat in primul trimestru al lui 2018, ceea ce inseamna cea mai mare majorare a exporturilor din 2016. Cele mai ari cantitati s-au dus in China si Japonia
Asadar, la nivel european, pretul mediu al carcasei de porc tip S a ajuns la 179,7 euro suta de kilograme, cu 21% mai mare decat in perioada simlara a anului trecut. Mai mult, un porc in viu cost acum , in medie, cu 30% mai mult decat anul trecut, ceea ce va influenta si preturile carcasei spre final de an.
Detalii, pe Economica