Se poate si invers: Pretul energiei pe piata spot a ajuns la un ban/KWh
Pretul energiei electrice consumate în orele de gol, a ajuns, pe piata pentru ziua urmatoare (PZU – piata spot), pâna la 10 lei/MWh, potrivit datelor Operatorului Comercial al Pietei de Energie Electrice (OPCOM).
Preturile din intervalele orare 4 si 5 dimineata de pe PZU din data de 18 ianuarie au coborat pana la nivelul de 10 lei/MWh, adica un ban/KWh, situatie de neimaginat acum un an de zile, cand, pe PZU, preturile au atins si 600 de lei, cele mai mari niveluri din istorie. Volumele tranzactionate la acest pret au fost de 2,85 si, respectiv, 2,89 GWh de energie electrica pentru fiecare dintre cele doua intervale orare, potrivit datelor OPCOM.
Cum s-a ajuns acum in aceasta situatie? Potrivit unor surse din piata de energie, cauzele ar putea fi doua: productia suplimentara de energie eoliana si vanzarile in pierdere. In primul caz, intr-adevar, in ultimul timp a inceput sa bata vantul, ceea ce se vede si in datele in timp real ale Transelectrica: ieri, la ora 7 dimineata, productia turbinelor eoliene ajunsese si la 1.800 MW, peste Hidroelectrica, de exemplu, care producea 1.600 MW.
Cea de-a doua cauza tine de un fenomen invers celui intamplat iarna trecuta, sustinut si de o vreme ceva mai blanda decat prognozele initiale, care a facut ca si consumul de electricitate sa fie mai mic decat estimarile. Anul trecut, preturile au explodat pentru ca furnizorii nu aveau asigurata toata energia pentru consumul clientilor lor, si alegeau sa cumpere de pe piata spot, piata cu preturi in general mici. Preturi care au crescut pe fondul gerului si a cresterii consumului in toata zona.
Detalii, pe Economica