Sectorul energetic are nevoie de investitii de 22 miliarde de euro in deceniul urmator. Energia electrica se va scumpi cu 45%
Planul National Integrat în domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice, pe care România îl va trimite Bruxelles-ului, presupune investitii de 22 de miliarde de euro în centrale si retele electrice, în deceniul urmator, în situatia în care masurile prezentate în Plan, lansat recent în dezbatere publica, vor fi si adoptate.
Din cele 22 de miliarde de euro, conform scenariului de modelare pe baza masurilor preconizate in Plan, 9 miliarde vor merge in retele, 12 miliarde in centrale electrice si un milliard in boilere de abur.
In situatia in care aceste investitii se vor face, ele trebuie recuperate din preturi. Cresterea preturilor va fi mai accentuata decat in scenariul in care sistemul electroenergetic va functiona in viitor doar pe baza reglementarilor actuale.
"Avand in vedere caracteristicile de modelare aferente scenariului WPM (crestere economica sustinuta, cresterea consumului de energie electrica si implicit a productiei necesare de energie electrica), fluxul investitional aferent centralelor si retelelor electrice va fi semnificativ superior celui estimat in scenariul WEM, determinand un pret mediu al energiei electrice (inainte de taxe) de 131 EUR/MWh, comparativ cu 108 EUR/MWh (in scenariul WEM)", se arata in Plan.
WEM este scenariul de modelare pe baza masurilor actuale iar WPM este scenariul de modelare pe baza masurilor preconizate.
In baza primului scenariu, in perioada 2020-2030 pretul mediu al energiei electrice, fara taxe, va creste de la 94 de euro/MWh, in 2020, la 108 euro, in 2030, deci cu 14,8%.
Detalii, pe Economica