Senatul a introdus un prag valoric sub care achizitiile publice se pot face fara licitatie
Senatul a adoptat tacit, în sedinta plenului de marti, o propunere legislativa prin care se introduce un prag valoric sub care o autoritate poate achizitiona direct produse, servicii sau lucrari. De asemenea, se renunta la criteriul pretului cel mai scazut si se elimina obligativitatea utilizarii sistemului electronic de achizitii sub o anumita valoare estimata a achizitiei.
Potrivit proiectului de lege, 'autoritatea contractanta are dreptul de a achizitiona direct produse sau servicii in cazul in care valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, este mai mica decat 132.519 lei, respectiv lucrari, in cazul in care valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, este mai mica de 441.730 lei. In cazul in care valoarea estimata a achizitiei este mai mica de 10.000 lei, fara TVA, autoritatea contractanta are dreptul de achizitiona produsele, serviciile sau lucrarile pe baza de document justificativ, fara utilizarea sistemului electronic de achizitii publice'.
Nota de adoptare tacita, pentru proiectul la care termenul de dezbatere si vot s-a implinit pe 3 aprilie, a fost citita in plen de presedintele de sedinta, senatorul Adrian Tutuianu.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 98/2016 privind achizitiile publice si pentru completarea Legii nr.99/2016 privind achizitiile sectoriale a fost initiata de un grup de parlamentari PSD, UDMR si ALDE.
'Prezenta propunere legislativa propune solutii la problemele semnalate de autoritati ale administratiei publice, si anume: definirea unui prag pentru achizitii directe avand in vedere nenumaratele situatii imposibil de prevazut la momentul stabilirii planului actual de achizitii publice, cum ar fi defectiuni minore la instalatii, masini, echipamente, mobilier', explica initiatorii in expunerea de motive a actului normativ adoptat tacit marti de Senat.
Detalii, pe Economica