Sindicatele vor sa modifice legea dialogului social: greva se va putea face oricand, iar legea devine una pro sindicate
Discutiile despre modificarea legii dialogului social au început în urma cu circa doi ani. Dupa alegerile eurparlamentare, când s-a simtit vulnerabilitatea Guvernului, sindicatele au readus legea pe tapet propunând modificari care sa transforme legea dialogului într-una a sindicatelor. Dintre modificari mentionam liberalizarea grevei si reducerea pragului de reprezentativitate, ceea ce marestere puterea acestora.
Luni, la Comisia de Munca din Camera Deputatilor, la ora 10, se discuta propunerile de modificare a legii dialogului social. Este ultimul for decizional. O avizare a noii legi in Comisie luni ar putea trimite legea in plenul Camerei Deputatilor marti. Patronatele nu sustin acest proiect, motivand ca avem de-a face cu un proiect favorabil sindicatelor.
Discutiile despre aceasta initiativa legislativa au fost reluate dupa ce au avut loc cele doua intalniri ale Consiliului National Tripartit cu premierul Viorica Dancila. Ultima a avut loc in data de 5 iunie 2019. La intalnire au participat toate patronatele si sindicatele.
Dupa cum a declarat Silvia Vlasceanu, vicepresedinte al Consiliului Economic si Social (CES), patronatele nu si-au dat avizul pentru modificarile propuse de acest nou proiect, "tocmai pentru ca patronatele nu au cerut modificarea legii dioalogului social si pentru ca actuala forma nu este rodul unei negocieri, a unui dialog intre patronate si sindicate".
Unul dintre reprezentantii confederatiei patronale Concordia a declarat ca proiectul de modificare a legii dialogului social este unul favorabil sindicatelor. Unele amendamente propuse de sindicate incalca aspect negociate cu organizatiile internationale de profil. "Este incalcata astfel libertatea de asociere si chioar cea de negociere", spune acesta.
Detalii, pe Economica