Sistemul informatic unic integrat al CNAS, tot mai subrezit, a bulversat pacientii si a ingreunat munca la Casa de Asigurari Bucuresti - raport
Sistemul informatic unic integrat (SIUI) al CNAS se blocheaza tot mai des si are numeroase disfunctii care afecteaza, în cascada, pacientii, medicii, dar si munca angajatilor Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti (CASMB), care sunt nevoiti sa rezolve problemele generate de disfunctionalitatile SIUI. CASMB arata, într-un raport obtinut de Economica.net, care e amploarea dezastrului SIUI si cât de mult a îngreunat munca angajatilor institutiei în 2020.
Economica.net va prezinta, punctual, cum a afectat functionarea precara a SIUI activitatea Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti in 2020:
"In anumite perioade din anul 2020, aplicatiile PIAS au functionat cu timpi de procesare foarte mari, fapt care s-a rasfrant asupra activitatii tuturor departamentelor din cadrul CASMB", se arata in raportul de activitate al institutiei.
In activitatea structurilor aferente Serviciului Verificare, Decontare Concedii Medicale, problemele care au dus la ingreunarea activitatii in 2020 vizeaza:
- timpi mari de incarcare, validare si acceptare in activitatea informatica care implica utilizarea SIUI;
- lipsa identificarii platii contributiei de 1% din venitul ales inscris pe contractul de asigurare de catre persoanele fizice in Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurarilor din Romania (cauza fiind faptul ca aproximativ 60% dintre persoanele asigurate achita din alt cont contributia, iar repartizarea nu se poate face automat de catre sistemul informatic).
Printre problemele cu care s-a confruntat Serviciul Buget Financiar Contabilitate din CASMB se numara:
- functionarea defectuoasa, cu blocaje frecvente si timp de raspuns mare, mai ales in perioada raportarilor furnizorilor, a modulelor SIUI, ERP specifice acestui departament, semnaleaza Casa de Asigurari Bucuresti.
- facturi care in mod frecvent nu sunt transmise din SIUI in ERP, facturi trimise in ERP dar care nu au decontul atasat, care necesita actiuni suplimentare si intarzie timpii pentru emiterea ordonantarii de plata, respectiv, a instrumentelor de plata, adauga institutia.
Detalii, pe Economica