Solidaritatea europeana, in cifre. Cat am platit si cat am primit de la UE, din 2007 pana acum
Valul de imigranti si refugiati din Orientul Mijlociu si Africa de Nord a pus la încercare mecanismele de azil ale Uniunii Europene si, la fel ca în cazul crizei din Grecia, unul dintre cuvintele cheie ale dezbaterii a fost solidaritatea. Fie ca vorbim de solidaritate economica si financiara între nordul si sudul zonei euro sau de solidaritatea celor 28 de state membre cu Grecia si Italia invadate de refugiati. România a fost si ea prinsa în controversele privind preluarea imigrantilor. Vom vedea în continuare daca si cât este datoare România Uniunii Europene, cel putin pe hârtie. Cât am cotizat la bugetele UE de la aderare si pâna acum si câti bani am primit.
Romania a fost criticata de partenerii europeni pentru ca nu a fost de acord, la Consiliul de Afaceri Interne al UE, cu cota de imigranti stabilita de Bruxelles, alaturi de Ungaria, Cehia si Slovacia - Finlanda s-a abtinut. Comisia Europeana a declansat proceduri de infringement impotriva a 19 state UE, intre care si Romania, pentru nerespectarea dreptului la azil.
Romania ar urma sa primeasca, pana la sfarsitul anului viitor, in cadrul celor doua mecanisme de relocare a imigrantilor din Grecia si Italia, un total de 6.351 de azilanti, in conditiile in care autoritatile de la Bucuresti au sustinut ferm, la Bruxelles, ca putem primi 1.785 de refugiati.
Detalii, pe Economica