Standard&Poor's va evalua ratingul Romaniei in martie. E posbila coborarea perspectivei sau chiar retrogradare la junk, din cauza OUG 114
Surse din mediul financiar bancar sustin ca la urmatoarea evaluare a ratingului României, din luna martie 2019, agentia de evaluare financiara Standard&Poor's nu va ramâne insensibila la efectele OUG 114/2018. Pe de o parte, analistii se tem de un downgrade, daca nu este scos indicele Robor din metoda de calcul a taxei pe activele bancare. Pe de alta parte, surse din mediul financiar cred ca va fi vorba de o scadere a perspectivei de rating de la pozitiv la negativ, datorita faptului ca se mai spera înca în modificarea ordonantei. Aceleasi surse sustin ca discutiile telefonice purtate de agentie cu BNR au fost doar pe marginea OUG 114/2018.
In maximum o luna vom avea o noua evaluare a ratingului de tara al Romaniei de catre agentia internationala Standard&Poor's. Telefonic, consultarile regulate pe aceasta tema ale agentiei cu BNR au inceput de acum o saptamana, potrivit surselor citate, urmand ca in cursul lunii martie sa avem si o concluzie finala prin raportul de evaluare de tara al institutiei.
"Legarea taxei pe activele bancare de Robor este catastrofala. Toate agentiile de rating analizeaza felul in care este pastrata independenta institutiilor-cheie dintr-o tara. La felul in care este afectata independenta bancii centrale prin legarea indicelui interbancar Robor de taxa pe activele bancare riscam downgrade-doar o treapta ne mai desparte de categoria tarilor nerecomandate investitional. Suntem la limita lui investment grade", a declarat unul dintre specialistii pietei.
Alte surse din mediul financiar bancar spera ca va fi vorba doar de o inrautatire a perspectivei de la stabila la negativa, cu atat mai mult cu cat institutiile implicate in procesul de consultare pe indicatorii financiari cu agentiile de raiting sustin ca se afla inca in discutii cu Executivul pe modalitatile de aplicare a OUG 114. Ordonanta a fost de altfel principala tema de discutie dintre reprezentantii S&P si cei ai bancii centrale, dupa cum ne-au declarat sursele citate.
"Agentia (n.r. - S&P ) ar putea revizui in scadere calificativele acordate Romaniei daca observa o erodare a independentei institutiilor cheie, care submineaza increderea in stabilitatea verificarilor si echilibrelor, care vor accelera turbulentele publice si vor reduce increderea investitorilor. Mai mult, S&P ar putea lua in considerare o actiune negativa de rating daca modificarile politice vor duce la o crestere semnificativa a deficitelor, a datoriei si a costurilor de imprumut sau daca reapar dezechilibrele externe", spunea S&P pe 31 august 2018 cand a prezentat ultimul raport de evaluare al Romaniei.
Detalii, pe Economica