Statul incepe sa incaseze redevente la gaze cu 20% mai mari, fara ca preturile sa fi crescut. Perdantii sunt Petrom si Romgaz
Noul mod de calcul al redeventelor la gaze, care trebuie platite statului român preponderent de Petrom si Romgaz, duce la cresterea încasarilor la buget, fara ca legea redeventelor sa fi fost schimbata. Taxele platite de cele doua companii statului român cresc substantial, fara ca producatorii de gaze sa câstige bani în plus.
De la 1 martie, redeventele la gazele naturale extrase din Romania nu se mai calculeaza ca o cota procentuala aplicata la pretul cu care producatorii vand efectiv gazele extrase, ci aplicata la preturile de tranzactionare de pe hub-ul de la CEGH (Central European Gas Hub) Viena.
In pofida opozitiei intregii industrii si a oficialilor pietelor din Romania, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale emitea, in februarie, un ordin prin care pretul de referinta pentru gazele naturale extrase in Romania se calculeaza in functie de preturile de tranzactionare de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizata impreuna cu Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti.
Astfel, potrivit metodologiei de calcul, pe care o puteti vedea AICI, pretul mediu de referinta pentru plata redeventelor (plata se face luna urmatoare) este calculat in functie de “indicele bursier mediu la tranzactionarea gazului natural afisat pe site-ul hub-ului ales de ANRM, PEGAS CEGH Day Ahead Market Single Day Select, VWAP/CEGHIX Central European Gas Hub AG (CEGH) pentru luna anterioara perioadei pentru care se calculeaza pretul de referinta, in euro/MWh”.
Asadar, procentul de redeventa (intre 3,5% si 13%) se aplica la valoarea medie a preturilor spot din luna precedenta de la CEGH.
Insa, preturile de la Viena sunt mai mari decat cele din Romania, la care producatorii vand gazele, ceea ce face ca statul sa incaseze mai multi bani. Iar diferentele nu sunt deloc mici.
Detalii, pe Economica