316 banci straine intentioneaza sa furnizeze servicii pe teritoriul Romaniei. Capitalul autohton a crescut ca pondere in sistemul bancar
Structura sistemului bancar din România a devenit din ce în ce mai dinamica. Pe parcursul lui 2017, 856 de institutii au notificat BNR ca vor sa ofere servicii directe pe teritoriul României. 316 dintre acestea sunt banci. De asemenea, ponderea bancilor cu capital majoritar autohton în total sistem bancar a crescut la 29,4%. Majorarea se datoreaza schimbarii actionariatului Bancii Transilvania.
"Pana la data de 14 mai 2018, Banca Nationala a Romaniei a primit notificari de la autoritati de supraveghere competente din alte state membre ale UE pentru un numar de 856 de institutii care intentioneaza sa furnizeze servicii in mod direct pe teritoriul Romaniei, respectiv: 316 institutii bancare, 8 institutii financiare nebancare, 163 de institutii emitente de moneda electronica, 365 de institutii de plata si 4 sucursale ale institutiilor de plata", precizeaza raportul anual al BNR. Unele dintre ele, in special cele din categoria fintech, au inceput deja sa ofere servicii pe teritoriul Romaniei. Si mentionam aici Revolut, o alternativa digitala la institutia bancara clasica si Ebury, specializat in schimburi valutare si plati internationale.
O alta modificare structurala s-a produs pe fondul schimbarilor consemnate in situatia actionariatului Bancii Transilvania care au implicat incadrarea acesteia, in luna decembrie 2017, in categoria institutiilor de credit cu capital majoritar privat romanesc. Astfel, structura pe forme de proprietate a sistemului bancar a cunoscut o serie de modificari, numarul institutiilor de credit cu capital majoritar privat autohton crescand de la 3 la 4, in timp ce numarul celor cu capital majoritar strain (inclusiv sucursalele institutiilor de credit straine) s-a redus de la 32 la 29, prin inchiderea unei sucursale, finalizarea unei fuziuni prin absorbtie si trecerea unei institutii de la categoria capital majoritar strain la capital privat autohton", spune raportul anual al BNR.
Detalii, pe Economica