50% din deseurile ce pot merge legal la reciclare ajung pe mana "traficantilor". Romania risca infringementul
România sta pe o groapa de gunoi care poate produce, anual, sute de mii de euro. În schimb, pentru ca nu aruncam selectiv si nu avem infrastructura necesara, valorificarea gunoiului a ajuns pe mâna "traficantilor" care fac bani exploatând oameni ai strazii. Factura am putea-o plati cu totii pentru ca pâna în 2020 trebuie sa reciclam 60% din deseul pe care îl producem. Or, România recicleaza doar 3%.
"Tot deseul este valoros!", spune Ana-Maria Schiopu, sef birou managementul meduilui de la Salubris, firma de salubritate a Iasului patronata de Consiliul Local. Ne da explicatii din centrul de informare, un fel de container alb amenajat in curtea singurului centru de colecatre separata a deseurilor reciclabile si periculoase provenite de la populatie din Romania unde, in mod normal, copiii Iasului invata cum ar trebui sa recicleze selectiv. "Cei mici sunt foarte receptivi", conchide Schiopu care nu are aceeasi parere si despre adulti. "Obiceiurile oamenilor nu s-au schimbat. Prefera sa faca ce este mai comod pentru ei, dar legea nu e intotdeauna pe placul tuturor. Exista si obligatii pentru fiecare cetatean- sa recicleze selectiv. Din casa si pana la punctul de colectare a deseurilor este obligatia lui", explica aceasta.
Ca parte activa din sistem, ea stie si cat valoreaza gunoiul, dar si ce vom pati daca nu reciclam. "Pana in 2020, 60% din tot deseul menajer trebuie reciclat, or noi reciclam sub 3%. Exista doar 2-3 orase din Romania care au raportat un grad de reciclare de peste 15% din totalul deseului produs. Riscam infringementul!".
Bani din Norvegia pentru "sanatatea" mediului din Romania
Detalii, pe Economica