Adrian Vasilescu (BNR), interviu Agerpres: Daca nu era al doilea razboi mondial, Romania era o mare putere economica
Într-un interviu acordat AGERPRES, Adrian Vasilescu a amintit de perioada în care România a obtinut performante notabile în toate domeniile, respectiv a doua jumatatea secolului XIX si prima jumatate a secolului XX, perioada care demonstreaza ca nu ereditatea românilor este de vina pentru slaba performanta economica din prezent, ci conjunctura internationala, dar si slaba noastra educatie în ceea ce priveste asumarea provocarilor. În opinia sa, daca nu ar fi fost Primul Razboi Mondial, astazi România ar fi fost o mare putere economica
Consilierul guvernatorului BNR sustine ca, pentru perioada urmatoare, educatia ar trebui sa fie prima urgenta în România, inclusiv educatia economica.
AGERPRES: Prin ce s-a evidentiat anul 2014 din punctul dumneavoastra de vedere?
Adrian Vasilescu: 2014 a scos in evidenta un fenomen pe care l-as numi paradoxul romanesc. Desigur, pot sa argumentez. In economia romaneasca, a fost reliefata o linie de succes, careia i-au dat contur indicatori ce fac masuratori exacte, dar numai o mica parte a populatiei si prea putini operatori economici cred in acest adevar. Si cand spun paradox, am in vedere in primul rand faptul ca au ajuns sa creada cei de la FMI, cei de la Comisia Europeana, de la Banca Mondiala, dupa analizele facute de delegatii lor care a fost aici la sfarsitul anului 2014, cred multe ziare din strainatate, dar acest adevar nu e crezut si la noi. Oamenii se uita ce au in conturi, ce au in buzunare, ce au pe masa si isi fac propria lor judecata.
AGERPRES: Cum definiti aceasta linie de succes?Adrian Vasilescu: Cand spun linie de succes, iau in calcul seria de indicatori ce alcatuiesc realitatea macroeconomica: PIB, miscare preturilor, creditele si dobanzile la credite, datoria publica, rata de schimb leu-euro, contul curent. Sigur, multi se pot intreba cu ce ii incalzeste aceasta macrostabilitate daca nu o vad in buzunare. Si pentru ca exista aceasta intrebare si aceasta presiune in societatea romaneasca, voi incerca o comparatie. Daca un corp uman, al unui ins care se pregateste pentru o performanta (examen de admitere la facultate, examen de licenta, teza de doctorat, un interviu pentru admiterea intr-o slujba sau o competitie sportiva), o febra mare, o criza biliara, o afectiune cardiaca etc. ar face imposibila sau macar dificila nu doar obtinerea performantei, ci chiar participarea la competitie. Acelasi blocaj il poate suporta corpul economic. In situatii de instabilitate macro (inflatie galopanta, deficite bugetare si de cont curent prea mari, dobanzi ridicate) performantele in sistemele micro (companii de stat, companii private) devin imposibile. Si apoi, nici faptul ca macrostabilitatea nu se simte in buzunare nu e tocmai adevarat. Bunaoara, este dovedit statistic ca atunci cand scade inflatia creste puterea de cumparare.
Detalii, pe Economica