Afacerea Rompetrol ar putea fi in final transata in 2018, dupa 14 ani
Ministerul Energiei estimeaza ca va vinde în acest an 26,7% din pachetul de actiuni pe care îl detine la Rompetrol Rafinare Constanta.
In proiectul de buget al activitatii de privatizare a Ministerului Energiei pe 2018 sunt prevazute venituri totale de 1,073 miliarde lei din "implementarea prevederilor strategiilor de privatizare la societatile Rompetrol Rafinare SA si Electrocentrale Bucuresti".
Acest lucru inseamna ca, in final, in acest an, Guvernul pare dispus sa transeze in sfarsit afacerea Rompetrol, o chestiune veche de 14 ani.
In anul 2013, KMG International, noua denumire a grupului Rompetrol, cumparat de compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan, KazMunaiGas, s-a angajat sa plateasca 200 milioane dolari in schimbul preluarii unei participatii de 26,7% din capitalul Rompetrol Rafinare de la Ministerul Energiei, din detinerea totala de 44,7% din actiuni a ministerului.
Anagajamentul face parte din celebrul memorandum semnat de Guvernul Ponta cu grupul kazah KazMunaiGas pentru reglementarea fostelor datorii de 600 de milioane de dolari ale Rompetrol catre buget, care care inca nu a fost pus in practica si a a carui operationalizare a fost amanata de 16 ori, desi a fost aoptata o hotarare de Guvern in acest sens.
Intelegerea prevedea si constituirea unui fond de investitii kazah-roman (KMG International – 80%, statul roman-20%), cu o valoare estimata de pana la aproximativ 1 miliard USD. Kazahii urmeaza sa aloce 150 de milioane de dolari acestui fond, dintre care 30 de milioane in contul statului roman. Restul, de pana la un miliard de dolari, vor fi atrasi de la investitori din piata.Statul roman va pastra o participatie, de 20% din capitalul social al fondului, pentru o perioada de minimum 5 ani, perioada in care nu va avea loc nicio reducere a acesteia prin majorare de capital, vanzare-cumparare sau prin orice alta metoda.
Detalii, pe Economica