Alin Burcea, Paralela 45: Vor trece 2-3 ani pana cand turismul va reveni la nivelul de dinainte de pandemie
Industria turismului asteapta masuri concrete, care întârzie sa apara, în ciuda discutiilor dintre autoritati si operatorii privati si a numeroaselor propuneri facute în ultimele doua luni, apreciaza Alin Burcea, CEO al Paralela 45. Agentiile de turism asteapta sa fie aprobata varianta cu vouchere garantate de stat, care s-a discutat ca solutie la nivelul Comisiei Europene, si suspendarea pentru o perioada a articolului referitor la restituirea banilor, astfel încât sa aaiba si agentiile, si turistii, 18 luni la dispozitie ca sa identifice solutii si perspective.
Potrivit Comisiei Europene, turismul continentului aduce, in mod normal, circa 150 de miliarde de euro pe an in economia Europei, iar acum are nevoie de solutii de salvare. De aceea, potrivit Reuters, executivul european a cerut statelor membre sa accepte vouchere in loc de rambursare, voucherel protejate impotriva insolventei emitentului si raman rambursabile pana la sfarsitul valabilitatii lor, daca nu sunt rascumparate
Protectia insolventei trebuie asigurata la nivel national, iar voucherele securizate trebuie sa fie accesibile tuturor pasagerilor si calatorilor.
„Industria turismului nostru are probleme grave”, spun oficiali ai Comisiei Europene, avertizand ca 6,4 milioane de locuri de munca ar putea fi pierdute in sectorul care a raportat caderi ale veniturilor cuprinse intre 50% pentru hoteluri si restaurante pana la 90% pentru croaziere si companii aeriene.
Suport din partea statului?
Potrivit lui Alin Burcea, agentiile de turism au nevoie de suport financiar din partea statului, asa cum a fost aprobat de catre Guvern cel pentru companiile aeriene romanesti, Tarom si Blue Air. Un astfel de grant trebuie privit la nivel national, pentru sustinerea tuturor agentiilor de turism, indiferent de marime. Noi ne-am gandit ca se poate derula prin Ministerul Fondurilor Europene si Fondul National de Garantare al Intreprinderilor Mici si Mijlocii.
„Rezervari se fac in aceasta perioada pentru litoral. Dupa ce se mai limpezesc lucrurile in ceea ce priveste relaxarea, vor veni cereri mai multe, nu numai pentru litoral, ci si pentru alte zone turistice din Romania. Repornim charterele imediat ce se va putea, imediat ce vor fi deschise granitele . Depinde insa de situatia medicala din Grecia, Turcia. In prezent se discuta posibilitatea incheierii unor conventii intre tari, care sa stabileasca conditiile in care se poate calatori”, explica Burcea.
Detalii, pe Economica