Am 'aderat' de trei ori la euro pana acum. Romania joaca singura in propria liga undeva in Europa de Est
Avansarea unei date de aderare la moneda euro a devenit un “must” politic ramas fara fond. Cu data “fixata” ieri de premierul Dancila, avem deja patru date asumate, din care trei nerespectate. România este singura tara din zona care promite politic ca adera, darnu se preocupa de partea tehnica a trecerii la euro. Celelalte tari din ultimul val, ori au aderat deja, ori recunosc ca nu vor euro. Exceptie face Bulgaria, care a intrat în linie dreapta spre zona euro.
Primul care s-a incumetat sa deschida visul romanesc catre euro a fost guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. El declara in 2005, la un seminar numit "Ziua leului nou", in care pregatea denominarea leului, ca "adoptarea euro nu se va face in 2007, la aderare, ci undeva intre anii 2012 si 2014.
Urma aderarea si criza si tinta era ratata, mai intai 2012, apoi, premierul Emil Boc, arunca o noua tinta spre care poporul sa se uite cu speranta, iar autoritatile sa faca eforturi convergente catre ea.
Pe final de mandat, Boc renunta la tinta din 2015 si spunea ca urmatorul guvern trebuie sa-si fixeze alta.
A venit premierul Victor Ponta, care a fixat o tinta, dupa multi, curajoasa - 2019 (anul acesta). Intre timp, oamenii politici recunosteau ca fixarea acestui obiectiv si-a pierdut din greutatea tehnica, reala, si devenise o declaratie politica si atat.
„Eu cred ca Guvernul care va urma dupa alegeri ar trebui sa stabileasca o tinta de aderare la euro, sa mobilizam niste energii, nu sa lasam tara sa functioneze ca un vapor in bataia vantului, care nu are carma. Lipsa unei date este o greseala majora, inseamna teama de asumare de responsabilitati”, afirma Calin Popescu Tariceanu in 2016.
Declaratia era facuta in contextul in care premierul Dacian Ciolos anuntase ca Romania renunta la aderarea la euro in 2019.
Alta tinta nu a mai fost avansata de-atunci pana azi, cand premierul Viorica Dancila a pus un nou termen.
Ce au facut fratii nostri din ultimul val
Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in 2007 a fost doar un apendice al celui mai mare val de extindere a Uniunii, includerea in organizatie a Europei de Est in 2004.
Astfel, sapte tari din acest ultimul val de aderare au trecut la euro, noi si bulgarii ne chinuim sa intram in zona, iar restul nici nu vor sa auda de moneda unica.
Detalii, pe Economica