ANAF a intrat peste banci sa le caute activele financiare. Creditele mari ar fi fost deja mutate la bancile mama din strainatate
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a început de saptamâna trecuta o serie de verificari la institutiile de credit, conform unor surse din piata. Tinta ar fi verificarea valorii activelor financiare ale bancilor, cele care vor trebui impozitate conform noii legislatii care a introdus "taxa pe lacomie", adresata bancilor care, din perspectiva guvernului, ar avea dobânzi prea mari. Aceleasi surse ne-au spus ca cele mai mari credite din România au fost deja mutat în strainatate de bancile care activeaza aici, dupa aparitia OUG 114.
Sursele consultate de ECONOMICA.NET au spus ca ANAF a inceput o serie de controale incrucisate in cateva banci mari si unii dintre clientii lor inca de saptamana trecuta.
Sursele citate spun ca este vorba de un control incrucisat al ANAF care sa verifice si conformitatea dintre creditele si depozitele existente in institutiile de credit si felul de raportare in conturile persoanelor fizice sau juridice in cauza.
Acestea nu au precizat daca este vorba de un control de rutina sau unul tintit pe un anume aspect. Surse guvernamentale au spus pentru ECONOMICA.NET ca nu ar fi nimic iesit din comun si ca sunt controale de rutina, exceptie facand o singura banca ce suporta zilele acestea un control tematic.
Totusi verificarile merg catre componenta activelor bancare ale institutiilor de credit deoarece ar exista suspiciunea ca unele banci ar fi operat transferuri ale unor mari credite corporate catre sucursale ale bancii mama.
Controversata Ordonanta 114/2018, care aduce numeroase modificari legislative de ordin financiar pentru 2019, spune ca daca media trimestriala a ratei ROBOR este pana la 0,5% peste pragul de referinta (2%), se introduce o taxa noua de 0,1% din activele bancare. Daca este intre 0,51% si 1% peste prag cota este de 0,2%, daca se depaseste cu pana la 1,5% atunci este 0,3%, intre 1,51% si 2% peste prag este de 0,4%, si peste 2% peste prag este de 0,5%, aplicata la activele financiare.
Detalii, pe Economica