ANAF a sistat afisarea datoriilor companiilor, in pragul amnistiei fiscale marca Teodorovici
De mai bine de o luna, cifrele privind datoriile agentilor economici la bugetul statului nu mai sunt publice, ANAF sistând furnizarea acestor date. Utima data când datoriile au putut fi verificate de public, cele mai mari restante erau în dreptul societatilor statului. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici (foto) a propus amnistie pentru aceste datorii.
Datele privind datoriile persoanelor juridice nu mai sunt accesibile pe site-ul ANAF de circa o luna. Desi sectiunea specializata pare sa functioneze in continuare, baza de date nu livreaza nici un rezultat.
ECONOMICA.NET a intrebat Fiscul de ce datele privind datoriile firmelor nu mai pot fi accesate. Oficialii institutiei s-au marginit sa raspunda ca “nu este o problema tehnica”, refuzand sa dea alte detalii si lasand sa se inteleaga ca e o nepublicarea datelor are natura decizionala.
Pana acum, ANAF publica periodic situatii actualizate cu datoriile firmelor catre buget. Erau publicate obligatiile fiscale restante totale care depaseau anumite plafoane. 500.000 lei, in cazul datornicilor, mari contribuabili, 250.000 lei, in cazul contribuabililor mijlocii si 100.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice din desfasurarea de activitati economice independente sau profesii libere.
Nicio decizie in acest sens n-a fost facuta publica.
Cei mai mari datornici la stat, potrivit ultimelor liste publice, erau companii de stat. In topul datornicilor la bugetul Romaniei se aflau Compania Nationala a Huilei, cu datorii de circa patru miliarde de lei, Societatea pentru Inchiderea Minelor, cu circa un miliard de lei, CFR Infrastructura, cu peste jumatate de miliard de lei si Complexul Energetic Hunedoara, cu jumatate de miliard. Totalul datoriilor firmelor, de stat si private, catre stat totalizau aproximativ 17 miliarde de lei.
Detalii, pe Economica