Analisti: BNR va mentine dobanda cheie. Piata asteapta insa semnalele de dupa sedinta de consiliu din 8 ianuarie
Consiliul de Administratie al BNR se reuneste pentru prima data anul acesta si pentru prima data dupa aparitia Ordonantei de Urgenta care instituie în premiera în România taxa pe activele bancare. Economistii sefi ai bancilor din România se asteapta ca dobânda cheie, dobânzile la facilitatea de depozit si la cea de credit si nivelul rezervelor minime obligatorii ale bancilor sa ramâna neschimbate dupa sedinta de astazi. Totusi, piata asteapta briefingul BNR si semnalele care vor fi transmise cu aceasta ocazie.
Prima sedinta din 2019 a Consiliului de Administratie al BNR pe teme de politica monetara va avea loc pe 8 ianuarie. Florian Libocor, economistul sef al BRD, ne-a declarat: "Cred ca rata dobanazii de politica monetara nu va fi modificata. Faptul ca rata reala a dobanzii este in teritoriu negativ ar putea sa fie un argument in favoarea unei cresteri a ratei dobanzii de politica monetara, argument care, in actualul context, cred ca nu va avea greutate. In cel mai probabil caz, din punctul meu de vedere, canalul pe care banca centrala va transmite impulsuri in piata va fi cel al "persuasiunii morale". Cred ca in acest an, conduitei politicii monetare ii va fi destul de greu sa acomodeze conduita politicii fiscale ale carei ultime modificari nu doar ca nu sunt in linie cu o optimizare a mixului fiscal-monetar, asa cum era firesc, ci provoaca principiile fiscalitatii si mai pot fi intelese si ca o intentie de a substituii politica monetara cu cea fiscala. Sper totusi ca lucrurile se vor lamuri deoarece « unui lucru fara cale, cale dand, alte lucruri fara cale vor urma »".
Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank, precizeaza ca actualele conditii de lichiditate din piata monetara au dus la o scadere a dobanzilor pe interbancar, atat la nivelul tranzactiilor overnight care acum sunt jurul dobanzii de 2%, cat si la tranzactiile pe termene mai lungi, unde se constata o scadere a dobanzilor de 10-20 de puncte de baza. "Aceste conditii ar trebui sa persiste pentru cel putin perioada curenta de rezerva, dar eventualele observatii ale guvernatorului Isarescu vor fi urmarite indeaproape in briefingul de presa de maine", precizeaza Ciprian Dascalu.
Intrebat despre previziunile pe evolutia dobanzii de politica monetara in 2019, Floarian Libocor spune ca ultimul raport de cercetare si analiza al BRD din luna noiembrie a acestui an mergea pe un scenariu conform caruia dobanda de politica monetara a BNR ar trebui sa creasca in 2019, dar acest raport nu includea detaliile si influenta ordonantei de urgenta privind taxa pe activele bancare.
Detalii, pe Economica