Analisti: China bate SUA pe inteligenta artificiala pana in 2030
Inteligenta artificiala are potentialul de a transforma multe industrii: autoturismele care se conduc singure, recunoasterea faciala care sporeste securitatea sau sistemele care ar putea detecta cancerul mai bine decât un medic.
Analistii estimeaza ca PIB-ul global va creste pana in 2030 cu 14% datorita implementarii AI, potrivit PwC. Dezvoltarea tehnologiei in deceniul urmator va adauga 15.700 de miliarde de dolari la PIB-ul global, China estimand ca va prelua 7.000 de miliarde de dolari, iar America de Nord - 3.700 de miliarde de dolari, potrivit raportului. Cifra va reprezenta 70% din impactul economic pe care inteligenta artificiala il va avea la nivel global. In acelasi timp, Europa si Asia de Sud-Est vor avea o crestere economica de 3.400 de miliarde de dolari pana in 2030.
"Datele sunt noul petrol, astfel ca China este noua Arabie Saudita", a declarat pentru CNBC, Kai-Fu Lee, venture capitalist si autor al cartii "Superputerea AI: China, Silicon Valley si Noua Ordine Mondiala".
"Daca masurati succesul prin cercetarile din domeniul AI - articole de cercetare de baza publicate, excelenta cercetarii - SUA este si va continua sa conduca pentru urmatorul deceniu", a spus el. "Dar daca masurati dupa valoarea creata, capitalizarea pe piata, numarul utilizatorilor si marimea veniturilor, China este probabil deja inainte".
Lee a spus ca AI ar putea inlocui 40 pana la 50% din toate locurile de munca din SUA in urmatorii 15 ani.
Planul de dezvoltare al Chinei
Dezvoltarea AI a atins un moment simbolic in mai 2017, in timpul unui meci de Go, considerat a fi cel mai complex joc din lume. Ke Jie, un jucator chinez cunoscut drept cel mai bun din lume, a concurat impotriva unui super computer de la compania mama a Google, Alphabet, intr-un meci de trei seturi. Tanarul jucator profesionist a pierdut toate cele trei jocuri.
La mai putin de doua luni dupa infrangere, guvernul Chinei a anuntat planurile sale ambitioase de a-si construi capabilitatile de AI, in care isi propune sa creeze "un nou plan de dezvoltare a inteligentei artificiale".
Planul este impartit in trei puncte de referinta: sa tina pasul cu tehnologiile AI pana in 2020, sa atinga progresele realizate de AI pana in 2025 si sa fie lider mondial in AI pana in 2030.
Detalii, pe Economica