Analiza a Ministerului Muncii: Cresterea salariului minim are efecte reduse asupra saraciei si scade productivitatea
Institutul National de Cercetare Stiintifica în domeniul Muncii si Protectiei Sociale a elaborat, la initiativa Ministerului Muncii, un document privind posibilele efecte ale cresterii salariului minim pe economie, printre concluziile analizei fiind ca o crestere va avea efecte mici asupra reducerii saraciei în rândul fortei de munca ocupate, va reduce productivitatea muncii din cauza cresterii cheltuielilor cu forta de munca si va crea dificultati firmelor macro si mici.
Studiul "Evaluarea efectelor economice si sociale potentiale asociate salariului minim brut garantat in plata in Romania si modificarii acestuia" a fost prezentat de catre ministrul Muncii, Dragos Paslaru, partenerilor sociali in sedinta Consiliului National Tripartit, care a avut loc luni.
INCSMPS a luat in calcul mai multe scenarii posibile privind raportul dintre cresterea salariului minim si cea a salariului mediu. Intr-un prim scenariu, s-au luat in calcul pentru 2017 cresterea salariului minim cu diferite procente: 4,8,12,16 si 20. Una dintre concluzii este ca ponderea angajatilor platiti cu salariul minim va creste direct proportional cu procentul cu care creste salariul minim. Astfel majorararea salariului minim de la 1250 la 1450 de lei, va face ca ponderea celro cu salariul minim sa depaseasca 25%.
In scenariul in care salariul minim si cel mediu pe economie vor inregistra cresteri comparabile, este posibil ca ponderea celor cu salariul minim in numarul total al angajatilor sa scada usor. A treia varianta presupune ca ponderea salariului minim in 2017 ramane aceeasi ca in 2016, adica de 21%.
Detalii, pe Economica