ARC: Schimbarea modalitatii de impozitare a companiilor cu venituri de pana la un milion de euro afecteaza ONG-urile si beneficiarii acestora
Scenariile legate de finantarea proiectelor cu mii de beneficiari copii, batrâni, persoane cu dizabilitati si alte grupuri vulnerabile capata proportii dramatice în conditiile schimbarii modalitatii de impozitare a companiilor cu cifra de afaceri de pâna la un milion de euro, afirma reprezentantii Asociatiei pentru Relatii Comunitare (ARC) într-un comunicat de presa.
'Aceste schimbari vor afecta cel mai mult organizatiile de dimensiuni mai mici, din localitati mai mici, care nu pot accesa finantarile marilor corporatii sau fondurile publice si care depind tocmai de sponsorizarile pe care le pot obtine de la agentii economici locali, in marea lor majoritate microintreprinderi. Aceste masuri genereaza un mediu neechitabil pentru micii intreprinzatori care pentru un comportament identic nu beneficiaza de acelasi facilitati fiscale ca societatile comerciale impozitate pe baza profitului', subliniaza sursa citata.
Reactia vine in contextul in care un proiect de Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Fiscal, publicat recent de Ministerul Finantelor, schimba conditiile care trebuie indeplinite de persoanele juridice romane pentru incadrarea in categoria microintreprinderi, majorand de la 500.000 euro la 1.000.000 euro limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent. Toate aceste companii urmeaza sa plateasca un impozit de 1% pe cifra de afaceri, in loc de 16% pe profit.
Asociatia pentru Relatii Comunitare aminteste, astfel, de prevederile din Legea sponsorizarii si Codul Fiscal potrivit carora societatile comerciale platitoare de impozit pe profit pot directiona, sub forma de sponsorizare, pana la 20% din impozitul pe profit catre organizatii din anumite domenii printre care si organizatiile neguvernamentale.
Detalii, pe Economica