Asociatia industriei de comunicatii mobile GSMA solicita un inspector pan-european pentru securitatea retelelor 5G
Asociatia industriei de comunicatii mobile GSMA (GSM Association) solicita un regim de testare a securitatii în Europa pentru a verifica siguranta echipamentului 5G si aprobare înainte ca acesta sa fie cumparat si pus în functiune de catre operatorii de telefonie mobila.
Reteaua de noua generatie 5G va transforma modul in care oamenii traiesc si muncesc. 5G va construita ca o adaugare la retelele existente 4G si va conecta oamenii si lucrurile mai repede decat oricand. Aceasta va creste eficienta, productivitatea si ne va ajuta pe toti sa folosim mai eficient resursele finite, in special pentru aplicatii industriale. In plus fata de avantajele imense pentru afaceri si economie, va oferi progrese importante in furnizarea asistentei medicale, a competentelor si a educatiei.
Asociatia europeana, din care fac parte si operatorii care activeaza in Romania, estimeaza ca pana in 2025, operatorii de telefonie mobila vor investi intre 300 de miliarde si 500 de miliarde de euro pentru lansarea 5G in Europa, iar industria va genera peste 4% din PIB.
"Pentru a proteja aceasta investitie, pentru a mentine competitivitatea si accesibilitatea datelor, precum si pentru a mentine increderea consumatorilor, operatorii de telefonie mobila au prioritizat intotdeauna integritatea retelei, nu vor compromite niciodata securitatea si au deja rezultate dovedite in implementarea retelelor 4G sigure. 5G este, in esenta, o evolutie a standardului 4G, cu caracteristici imbunatatite in termeni de latenta, viteza si securitate", se arata intr-un comunicat al GSMA.
Mai multe tari au oprit companiile care furnizeaza echipamente pentru retelele de generatie urmatoare, invocand preocupari legate de securitate. Gigantii chinezii Huawei si ZTE s-au confruntat cu astfel de probleme.
Comisia Europeana analizeaza posibilitatea interzicerii echipamentelor 5G fabricate de Huawei in dezvoltarea viitoarelor retele mobile.
GSMA, care reprezinta 800 de operatori de retea, a spus ca este nevoie de o schema de testare care ar reduce necesitatea interzicerii furnizorilor.
Multe tari se tem ca guvernul chinez foloseste Huawei pentru a putea spiona natiunile rivale si pentru a obtine informatii utile.
Huawei a declarat ca este independenta si nu ofera nimic guvernului chinez, cu exceptia impozitelor. Dar criticii pun la indoiala cat de libere poate fi orice afacere majora din influenta Beijingului.
Detalii, pe Economica