Autobuzele din Londra vor folosi un biocarburant obtinut partial din cafea
Celebrele autobuze etajate din Londra, de culoare rosie, vor circula în curând pe baza unui biocarburant special, ce va fi obtinut partial prin reciclarea zatului de cafea, cu scopul de a reduce emisiile de gaze si poluarea atmosferica, informeaza independent.co.uk.
'Are un continut ridicat de ulei, 20% din ulei provine din zatul de cafea, asadar e minunat ca vom putea sa obtinem biocarburant din cafea', a declarat Arthur Kay, fondatorul Bio-bean.
Pe masura ce presiunea devine tot mai mare din partea publicului, care nu doreste utilizarea de alimente pentru a se obtine carburanti, companiile se concentreaza pe biocarburantii rezultati din deseuri, precum uleiul de gatit deja folosit si cel extras din plante necomestibile. Anumite plante, precum porumbul si trestia de zahar, sunt transformate in etanol ce poate fi ars in motoarele unor vehicule, iar piata acestor autoturisme este deja importanta in anumite zone din Statele Unite si America de Sud.
Bio-bean a incheiat parteneriate cu cateva mii de cafenele din Marea Britanie, precum Costa Coffee si Caffe Nero, care vor recolta zatul de cafea. Marea Britanie produce 500.000 de tone de zat de cafea in fiecare an, spune Arthur Kay.
Compania-mama care detine Caffe Nero este grupul Italian Coffee, al carui sediu se afla la Londra. Zatul de cafea va fi transformat in biocarburant la fabrica pe care aceasta companie o detine in Cambridgeshire. Produsul obtinut va fi amestecat cu carburant diesel obisnuit si va reprezenta 20% din carburantul final. Biocarburantul va fi transportat apoi la un depozit central din Londra de unde se vor alimenta celebrele autobuze etajate din capitala britanica.
Aceeasi companie produce in fiecare an si 50.000 de tone de palete de biomasa solida si brichete de cocs, ce pot fi folosite pentru incalzirea locuintelor si pentru arderea in furnale si sobe.
Detalii, pe Economica