Autostrada de Centura Bucuresti: licitatia pentru sectiunea nordica, amanata pentru 2019 din cauza cormoranilor de pe Lacul Cernica
Dupa ursi, lilieci si popândai, a venit vremea stârcilor si cormoranilor sa stea în calea autostrazilor. Licitatia pentru sectiunea nordica a Autostrazii de Centura Bucuresti (A0) ar putea fi lansata anul viitor, dupa ce va fi revizuit acordul de mediu pentru o portiune de doi kilometri din zona Cernica, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentantii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Cormoran mic (foto: Wikipedia, autor Martin Mecnarowski, http://www.photomecan.eu/)
Mega-proiectul de 3 miliarde de lei (640 milioane de euro) pentru construirea celor aproape 50 de kilometri ai sectiunii nordice din Autostrada de Centura Bucuresti mai are de asteptat pana va fi scos la licitatie.
Si asta pentru ca mai intai trebuie revizuit acordul de mediu pe o portiune de doi kilometri din zona Cernica, a explicat pentru ECONOMICA.NET Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al CNAIR. El estimeaza ca in 2019 ar putea fi gata acordul de mediu revizuit, pentru a putea fi lansata si licitatia pentru proiectarea si constuirea noii sosele.
Revizuirea acordului de mediu s-a impus deoarece pe traseul autostrazii a fost inscrisa intre timp ca arie protejata zona Lacul si Padurea Cernica. Conform informatiilor de pe site-ul dedicat acestei arii, in zona se afla specii de pasari protejate prin lege, precum starcii si cormoranii.
"Lacul Cernica este ultimul din salba de lacuri a raului Colentina, fiind amenajat initial pentru alimentarea cu apa a Bucurestiului si pentru agrement. Lacul pastreaza insa si o zona naturala, care in asociere cu padurea, reprezinta un suport pentru speciile de fauna de aici, in special pasari.
Chiar daca in acest moment lacul este concesionat ca bazin piscicol, acest lucru nu face decat sa ajute pasarile, prin faptul ca este gestionat corespunzator, lucru indicat si de plaurii care se regasesc aici, loc ideal de cuibarire, adapost si refugiu, in special pentru pasarile de apa. Aceste pasari gasesc aici si resurse pentru hrana lor.
Pe lac exista de cativa ani o colonie de starci si cormorani, specii protejate de lege. Padurea este un rest al Codrilor Vlasiei, cu predominanta de cvercinee in asociere insa si cu alte esente (tei, salcie etc.), iar in interiorul acesteia se gasesc exemplare de arbori seculari, precum si alte elemente de flora si fauna protejate. Imediata invecinare a sitului cu asezarile umane nu constituie un pericol major pentru speciile de fauna protejate, deoarece in aceasta zona nu exista si nici nu s-a propus o viitoare dezvoltare industriala. Faptul ca starea de sanatate a habitatelor din zona este stabila si pasarile migratoare, protejate, apar an de an la Cernica, reprezinta inca un argument pentru constituirea acestei zone in SPA si includerea acestui sit in reteaua Natura 2000", se arata in descrierea ariei protejate Lacul si Padurea Cernica.
Din cauza ca proiectul A0 Nord nu a fost scos la licitatie, acesta nu se regaseste nici in cererea de finantare pentru zona orbitala Bucuresti, trimisa catre Bruxelles.
Detalii, pe Economica