Autostrada Transilvania: contractul pentru constructia a 26 de kilometri asteapta sa fie semnat de patru luni
Contractul pentru constructia a 26 de kilometri din Autostrada Transilvania înca nu a fost semnat, la aproape patru luni de când a fost declarat un câstigator. Constructorul român care a câstigat licitatia acuza probleme birocratice si spune ca depune toate actele cerute pâna marti, 8 octombrie, cel târziu. La rândul lor, reprezentantii statului spun ca asteapta ca asocierea câstigatoare sa depuna toate actele pentru semnarea contractului, inclusiv dovada ca poate constitui garantia de buna executie.
Asocierea Constructii SA Sibiu & Hidroelektra Mehanizacija D.D Croatia a fost declarata castigatoarea contractului pentru proiectarea si executia lotului Suplacu de Barcau – Chiribis, potrivit raportului licitatiei publicat pe 12 iunie 2019.
De atunci au trecut aproape patru luni si contractul cu asocierea castigatoare inca nu a fost semnat. Astfel, in randul pasionatilor de infrastructura au inceput sa circule speculatii privind problemele financiare pe care le-ar avea firma din Croatia sau chiar firma din Sibiu. Mai exact, aceasta n-ar putea sa depuna garantia de buna executie ceruta pentru semnarea contractului, in valoare de circa 36 milioane de lei, adica 10% din totalul proiectului.
Contactati de catre ECONOMICA.NET, reprezentantii firmei din Sibiu au infirmat aceste speculatii, afirmand ca nici ei si nici partenerii lor din Croatia nu au probleme financiare care sa ii impiedice sa semneze contractul cu statul roman.
Constructorul sibian acuza birocratia
In schimb, au pus intarzierea in semnarea contractului pe seama birocratiei. „In data de 28 iunie 2019, autoritatea contractanta ne-a solicitat documentele necesare semnarii contractului de achizitiei publica. In data de 4 iulie 2019, Asocierea Constructii SA Sibiu & Hidroelektra Mehanizacija a raspuns solicitarii CNAIR din data de 28 iunie 2019”, a spus pentru ECONOMICA.NET Petru Tuta, presedintele Consiliului de Administratie al Constructii SA.
Acesta a adaugat ca, in data de 8 august 2019, din proprie initiativa, asocierea de constructori vazand ca pana la aceasta data nu a primit nici un raspuns pentru documentele depuse si nici nu i s-au oferit relatii telefonice desi solicitase informatii de mai multe ori, a transmis documente considerate relevante cu privire la solicitarea CNAIR din data de 28 iunie 2019.
„In data de 14 august 2019, asocierea a solicitat in scris autoritatii contractante stabilirea unei intalniri in vederea clarificarii motivelor care blocheaza semnarea contractului de achizitie publica. In perioada 2 septembrie 2019 – 25 septembrie 2019, am avut doua intalniri cu Ministrul Transporturilor si cu reprezentanti din cadrul CNAIR, si anume cu domnii Sorin Florin Scarlat si Horia Nicolae, pentru a afla motivele din cauza carora asocierea nu a fost inca invitata la semnarea contractului", a specificat reprezentantul firmei din Sibiu.
Detalii, pe Economica