Home / Stiri financiare / Badea: Hidroelectrica este paralizata de controale. Suntem acuzati ba ca vindem prea ieftin, ba prea scump

Badea: Hidroelectrica este paralizata de controale. Suntem acuzati ba ca vindem prea ieftin, ba prea scump

Badea: Hidroelectrica este paralizata de controale. Suntem acuzati ba ca vindem prea ieftin, ba prea scump

Hidroelectrica a fost în ultima perioada controlata de mai multe institutii, precum Curtea de Conturi, Autoritatea Nationala de Reglementare în Energie (ANRE), Consiliul Concurentei si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), fiind acuzata ca pretul de vânzare a energie este ba prea mic, ba prea mare, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica.

"In ultima vreme suntem paralizati de controale, avem controale de la toti: de la Curtea de Conturi, de la ANAF, de la Consiliul Concurentei, de la ANRE. Poate ca este o coincidenta ca au venit toti in acelasi timp. Suntem acuzati ba ca vindem prea ieftin, ba prea scump...", a spus seful Hidroelectrica.

Intrebat daca, in opinia sa, aceste controale arata ca Hidroelectrica este tinta unor atacuri, el a spus: "Dati-mi voie sa nu raspund, dar poate va veni o zi cand vom vorbi despre asta".

Badea s-a referit si la investigatia anuntata luni de Consiliul Concurentei cu privire la activitatea producatorului de energie din perioada 2017-2018, avand suspiciunea ca Hidroelectrica, prin comportamentul sau de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializata pe unele segmente de piata (in principal pe Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU), in scopul realizarii unor oferte cu preturi mai ridicate pe Piata de Echilibrare (PE).

"Piata de Echilibrare nu este o piata voluntara. Producatorii de energie vand pe aceasta piata la solicitarea Dispeceratului Energetic National (DEN), atunci cand sunt dezechilibre in sistem. Va aduc aminte ca, in perioada ianuarie-februarie-martie 2017, pe piata era un deficit evident de energie, in timp ce exportul era foarte mare. Mai exact, traderii, furnizori, se plangeau de un pret mare, dar pe de alta parte notificau in dezechilibru, adica ei contractasera energia pe care nu o aveau si acum mergeau sa cumpere energie de pe Piata de Echilibrare, la un pret mai mare", a aratat oficialul Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, traderii de energie preferau sa cumpere energia mai scumpa de pe Piata de Echilibrare pentru a o vinde si mai scump la export, comportament care, la randul sau, ar fi trebuit investigat de autoritati, ceea ce nu s-a intamplat.

El considera ca acest comportament al traderilor a pus o presiune foarte mare pe producatorii de energie, care au fost nevoiti, la solicitarea DEN, sa vanda mai multa energie pe Piata de Echilibrare, acest lucru ducand, la randul sau, la dezechilibrarea propriilor prognoze si portofolii ale producatorilor.

"Nu am vazut ca ANRE si Consiliul Concurentei sa investigheze comportamentul acestor jucatori in piata, care au pus in pericol echilibrul sistemului energetic, echilibru care a fost restabilit numai dupa ce a fost modificata Hotararea de Guvern privind gradul de umplere a lacurilor, astfel incat Hidroelectrica sa poata produce mai mult", a mai spus Badea.

El a aratat ca situatia s-a imbunatatit recent, cand ANRE a modificat reglementarile, astfel incat pretul pe Piata de Echilibrare este mai mare cu 450 de lei fata de pretul de inchidere a pietei din PZU, fata de diferenta de 250 de lei de pana atunci, ceea ce va descuraja traderii din piata sa utilizeze Piata de Echilibrare.

Detalii, pe Economica

miercuri, 12 septembrie 2018, 400 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 12.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile