Bancile cred ca cele mai performante firme din economie sunt cele din agricultura. Le dau credite fara probleme
La fel ca în anii precedenti, firmele din România se finanteaza preponderent prin metode interne: credite furnizor, majorari de capital, împrumut de la actionari, conform Sondajului privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din România realizat de BNR pe baza raspunsurilor firmelor. Doar 19% dintre companii au apelat la credite bancare sau de la IFN. Dintre firmele care au solicitat împrumut bancar, cele mai performante au fost firmele din agricultura, care s-au încadrat fara probleme în cerintele bancare. De asemenea, multinationalele au contractat mai multe credite decât IMM-urile.
Pentru finantarea operatiunilor zilnice, a investitiilor sau a altor proiecte, firmele utilizeaza preponderent surse interne, precum reinvestirea profitului, vanzarea de active sau credite de la actionari sau majorari de capital, similar exercitiului precedent.
Companiile apeleaza la credite bancare intr-o masura relativ redusa, principalele produse fiind descoperitul de cont sau liniile de credit. De asemenea, doar 8,7 la suta din total pasiv sunt reprezentate de credite de la banci autohtone si de la IFN.
Din punct de vedere al dimensiunii, exista diferente semnificative intre structura finantarii intreprinderilor de talie mica si mijlocie, comparativ cu aceea a companiilor mari. Astfel, in cazul IMM, principalele surse de finantare sunt cele interne, in timp ce, pentru corporatii, finantarea bancara de tipul descoperitului de cont, al liniilor de credit sau al creditelor de trezorerie are o proportie semnificativa in structura de finantare. In plus, corporatiile apeleaza intr-o mai mare masura la creditele de investitii (22 la suta, fata de 7 la suta in cazul IMM).
In Romania, activitatea de investitii a firmelor se afla la un nivel relativ scazut, comparativ cu media europeana, conform unui studiu realizat de Banca Europeana de Investitii. Astfel, rata de crestere a investitiilor a fost negativa in perioada care a urmat crizei financiare, pana in 2017, cand firmele au reluat activitatea investitionala. Cu toate acestea, doar 25 la suta dintre companii au investit in anul 2017, procent in scadere fata de perioada premergatoare crizei financiare (43 la suta).
Companiile care activeaza in domenii precum agricultura, industrie si comert se finanteaza intr-o mai mare proportie de la banci, comparativ cu cele din sectoarele servicii, utilitati, respectiv constructii si imobiliare. De asemenea, firmele din agricultura se remarca prin utilizarea mai intensiva a creditelor pentru investitii de capital.
Investitiile pentru cresterea gradului de inovare reprezinta o destinatie pentru fondurile contractate, externe firmei, in cazul a 4 la suta dintre corporatii (1 la suta in cazul IMM). Investitiile destinate inovarii sunt mai pronuntate in cazul companiilor din sectoarele cu grad ridicat de tehnologizare (high tech), respectiv 6 la suta dintre firmele din aceasta categorie.
Detalii, pe Economica