BERD va aproba un imprumut de 500 de milioane de euro pentru proiectul gazoductului TAP
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va aproba probabil miercuri un împrumut pentru proiectul gazoductului Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP), sporind sperantele în rândul dezvoltatorilor sai ca Executivul italian nu va renunta la TAP, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Planurile vizand constructia unui ultim tronson dintr-un gazoduct cu o valoare de 40 de miliarde de dolari care ar urma sa ajunga din Azerbaidjan pana in Italia sunt in prezent revizuite de autoritatile de la Roma, noul ministru italian al Mediului, Sergio Costa, apreciind luna trecuta ca proiectul TAP este unul 'inutil'.
Italia ar urma sa fie punctul final al Coridorul Sudic de Gaze, care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zacamantul Shah Deniz II din Marea Caspica pana in Italia trecand prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania si Marea Adriatica. Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmeaza sa fie ultimul tronson din acest coridor si va permite transportul de gaze naturale din Turcia in Italia, via Grecia si Albania.
Ministrul italian al Mediului a declarat ca implicarea Italiei in proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline va fi revizuita, alaturi de alte mari proiecte. Insa, procedura de revizuire ar putea sa creeze tensiuni intre autoritatile italiene si ceilalti actionari ai proiectului TAP, evaluat la 4,5 miliarde euro, printre care se numara grupul petrolier britanic BP, grupul italian Snam si cel spaniol Enagas.
Consiliul de Administratie al BERD, unde si Italia este membru, se intalneste in Ucraina pentru a aproba un credit direct de pana la 500 de milioane de euro pentru TAP, sustin sursele.
Un oficial BERD a declarat pentru Reuters in februarie ca un imprumut sindicalizat de pana la 700 de milioane de euro si un credit direct de pana la 500 de milioane de euro vor fi alocate pentru proiectul TAP, estimat la 4,5 miliarde de euro.
Detalii, pe Economica