Home / Stiri financiare / BNR recunoaste: in 14 tari din UE dobanda este plafonata. Dar conteaza felul in care se legifereaza plafonarea

BNR recunoaste: in 14 tari din UE dobanda este plafonata. Dar conteaza felul in care se legifereaza plafonarea

BNR recunoaste: in 14 tari din UE dobanda este plafonata. Dar conteaza felul in care se legifereaza plafonarea

Un studiu al Comisiei Europene transmis de BNR arata ca UE este împartita în doua în privinta plafonarii sau nu a dobânzilor la credite. Totusi, studiul citat de banca centrala arata ca în cea mai mare parte a lor, tarile care au adoptat legi pentru acest aspect folosesc diferentiat plafonarea. Majoritatea au optat pentru scheme de calcul care se modifica în timp, bazându-se în principal pe rata medie a dobânzilor din piata, stabilita, în cazul României, lunar, de catre BNR.

Dupa ce Senatul a aprobat doua dintre proiectele de legi propuse de senatorul Daniel Zamfir, BNR a trimis presei concluziile unui studiu al Comsiei Europene referitor la plafonarea dobanzilor. Acesta defineste termenul "restrictii asupra ratelor dobanzii' ca insemnand toate prevederile legale care limiteaza pretul in contractele de credit. Mai exact, respectivul studiu arata ca avem de-a face cu o problema complexa chiar daca 14 tari din UE au decis sa aplice anumite plafoane asupra dobanzilor contractuale la credite, iar alte 13 tari au optat sa nu faca acest lucru.

Astfel, unele tari utilizeaza anumite forme de restrictii asupra creditelor, altele justifica absenta acestora prin faptul ca ele reduc accesul la credite si sunt de natura sa provoace distorsiuni grave in economie. „In tarile care aplica restrictii, un instrument utilizat adesea este reprezentat de legislatia impotriva camatei. Tarile care au plafoane, in marea lor majoritate, au optat pentru cele relative", concluzioneaza comunicatul BNR.

Majoritatea tarilor care au ales sa plafoneze dobanzile utilizeaza rate medii ale dobanzilor pietei si foarte putin tari folosesc rata de referinta a bancii centrale pentru a stabili un nivel optim de dobanda maximala. Exista si tari ce au o rata unica de dobanda, dar cele mai multe opteaza pentru stabilirea de rate multiple pentru diferite tipuri de credit, sume imprumutate si scadente.

Restrictii directe si indirecte

Restrictiile aplicate dobanzilor pot fi directe si indirecte. Restrictiile directe sunt cele aplicabile nivelului ratelor de dobanda (dobanda conventionala, penalizatoare). „Precizam ca restrictiile directe pot imbraca forma unor plafoane absolute, fixe (Grecia, Irlanda, Malta) sau a unor plafoane relative bazate pe o rata de referinta (Belgia, Estonia, Franta, Slovenia, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Slovenia)", precizeaza comunicatul. Restrictiile directe limiteaza rata contractuala sau nivelul dobanzii.

Restrictiile indirecte sunt interventii asupra metodelor de calcul (dobanda anuala efectiva - DAE, dobanda compusa, variabilitate), in general a elementelor de cost si restrictii privind parametri ai creditului (rate, scadenta, suma creditului). Restrictiile indirecte au impact direct asupra costului creditului.

 


Detalii, pe Economica

joi, 22 februarie 2018, 336 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 16.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile