Home / Stiri financiare / BNR si-a cumparat pian de 700.000 de lei. Fara licitatie

BNR si-a cumparat pian de 700.000 de lei. Fara licitatie

BNR si-a cumparat pian de 700.000 de lei. Fara licitatie

Banca Nationala a României (BNR) a cumparat un pian de 700.000 de lei pentru activitatile culturale în care este implicata. Achizitia s-a facut direct de la o firma din România, fara licitatie.

ere fara anunt de participare, adica fara licitatie.

Pentru ce si-a luat Banca Nationala pian

Potrivit informatiilor furnizate de BNR la solicitarea ECONOMICA.NET, pianul a fost cumparat pentru evenimentele culturale ale BNR. Anual, banca centrala organizeaza concerte in cadrul "Zilelor culturale ale BNR" si anul acesta banca va face parte si din festivalul George Enescu.

„Banca Nationala a Romaniei, ca si celelalte banci centrale din statele membre ale Uniunii Europene, promoveaza cultura si civilizatia tarii prin diverse forme de activitate", spun reprezentantii BNR.

De ce un pian atat de scump

Modelul Steinway D 274 este „modelul preferat de marii interpreti atunci cand sustin concerte pe scenele lumii", spun oficialii BNR. „Acesta a fost si argumentul avut in vedere de comisia de achizitie atunci cand a optat pentru aceasta varianta".

Pianurile fabricate de Steinway & Sons, companie fondata in 1853, sunt printre cele mai apreciate din lume. Modelul D actual are 274 de centimetri lungime, 156 de centimetri latime si cantareste 480 de kilograme si inca se bazeaza, in mare masura, pe varianta originala construita pentru prima oara la sfarsitul secolului al XIX-lea, si este varful de gama al firmei.

Achizitia pianului aduce venituri la bugetul de stat

„Din punct de vedere financiar, precizam ca Banca Nationala a Romaniei nu foloseste pentru achizitii bani de la bugetul de stat. Mai mult, in urma tranzactiei mentionate, statul roman incaseaza TVA in valoare de 135.600 lei", sustin oficialii BNR.

BNR este o institutie de stat, dar a carei finantare nu este asigurata din venituri de la bugetul de stat, ci din venituri proprii. Profiturile facute de banca sunt varsate in proportie de 80% catre bugetul de stat, iar restul banilor intra in rezervele statutare sau sunt distribuiti partial angajatilor sau cheltuiti pentru achizitia de bunuri si servicii – BNR investeste considerabil in parcul auto. De altfel, oficialii BNR au motivat in mai multe randuri ca banca este obligata sa cheltuie banii pe care ii are la dispozitie.

"BNR este o institutie unica. BNR nu poate, prin lege, sa ajute statul cu bani. Acesti bani nu sunt de la bugetul de stat, ci sunt ai bancii centrale. Noi nu putem nici sa construim poduri sau scoli, nici sa dam bani pentru pensii. Daca acesti bani nu sunt cheltuiti, ei trebuie sa fie distrusi. Banii BNR nu au voie sa iasa din interiorul BNR", declara Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, in urma cu doi ani.

De ce fara licitatie

"Atribuirea contractului de achizitie publica prin negociere fara publicare prealabila a unui anunt de participare s-a facut in baza prevederilor art. 122 lit. b din OUG nr. 34/2006, in contextul in care producatorul Steinway este reprezentat in Romania de o singura societate comerciala", spun cei de la BNR.

De altfel, reprezentantii companiei Senia spun ca sunt singurii din tara care importa pianuri Steinway. Potrivit acestora, negocierile au durat un an de zile si pianul nu a fost inca livrat, procedurile de aducere in tara fiind complicate.

Raspunsul BNR

Intrebarile dumneavoastra privind achizitionarea de catre Banca Nationala a Romaniei a unui pian de concert releva trei aspecte: unul cultural, unul financiar si unul tehnic.

Banca Nationala a Romaniei, ca si celelalte banci centrale din statele membre ale Uniunii Europene, promoveaza cultura si civilizatia tarii prin diverse forme de activitate. In acest sens, in fiecare an sunt organizate concerte sub egida "Zilele culturale ale BNR", la care au participat pana in prezent interpreti de marca precum Valentin Ghiorghiu, Andrei Vieru, Johnny Raducanu, Harry Tavitian, Mircea Tiberian, Alexandru Petrovici, precum si tinere talente ca Matei Bucur Mihaescu.In acelasi timp, trebuie mentionat faptul ca, incepand din acest an, Banca Nationala a Romaniei va fi parte a Festivalului National George Enescu.

Detalii, pe Economica

vineri, 15 februarie 2013, 661 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile