Boom al salariilor in toata economia in ultimii doi ani. Cine a castigat cel mai mult. Surpriza - au fost si pierzatori
Câstigurile românilor au crescut în medie cu peste 25% în doi ani. Nu e o surpriza pentru nimeni ca salariile de la stat au crescut peste medie. Însa ramurile economiei care au înregistrat cele mai mari cresteri au o nota de inedit. Campion al cresterilor salariale a fost mineritul, înca înainte sa intre în greva pentru mariri în criza energetica din ianuarie. Tot la categoria inedit poate intra si faptul ca în acest interval unele salarii din economie au scazut.
Cu 25,6% a crescut castigul salarial net pe economie intre decembrie 2016 si decembrie 2018, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Castigul salarial mediu in mana a ajuns astfel la aceasta data la aproape 3.000 de lei.
Mineritul, campion la cresteri de salarii
Cea mai mare crestere a castigurilor in intervalul mentionat l-au avut minerii. Plusul a fost de peste 58%, salariul lor, cu tot cu beneficii, in mana ajungand la 4.500 de lei, in luna decembrie a anului trecut.
Cea mai mare parte a minerilor din Romania lucreaza in bazinul Olteniei. La mijlocul lunii ianuarie din acest an, acestia au intrat in greva cerand salarii mai mari. Momentul ales a fost unul deosebit, deoarece chiar in acel moment Romania s-a confruntat cu cea mai mare criza energetica din ultimii ani, pe fondul unor temperaturi extrem de scazute. Chiar acel moment a fost folosit de minerii din Oltenia sa opreasca lucrul, pentru a forta mana guvernului sa le de salarii mai mari. Termocentrala Rovinari, una dintre cele mai mari centrale termo, a fost oprita, in mijocul crizei energetice, urmare a grevei. Cum hidrocarburile asigura un sfert din consumul national de curent pe timp de iarna, Romania a fost nevoita sa importe energie la preturi record. Guvernul le-a acodat uterior majorari.
Dupa cresterile de salarii din minerit, vin pe rand exploatarea lemnului (+45%), Invatamant (+41,5%), Artisti (+38,6%), Sanatate (+38%).
Avansul salariilor la stat
INS inregistreaza ca in administratia publica au avut loc cresteri ale castigurilor nete de 35,2%. Procentul pare neasteptat, in conditiile in care cheltuielile bugetului cu personalul au avansat in 2017 cu 22%, iar in 2018 cu aproape 24%. Cel mai probabil, este efectul Grilei Unice de Salarizare, care a micsorat distanta dintre cele mai mari si cele mai mici salarii din administratie. Avansurile au fost mai mari la Invatamant cu un plus de 41%, iar in Sanatate,unul de 38%.
Detalii, pe Economica