Home / Stiri financiare / Ca sa nu sara in aer ROBOR, BNR trebuie sa mai pompeze saptamanal in piata miliarde de lei, pentru cel putin inca doua luni

Ca sa nu sara in aer ROBOR, BNR trebuie sa mai pompeze saptamanal in piata miliarde de lei, pentru cel putin inca doua luni

Ca sa nu sara in aer ROBOR, BNR trebuie sa mai pompeze saptamanal in piata miliarde de lei, pentru cel putin inca doua luni

Operatiunile repo realizate de BNR în luna august, trei la numar, în valoare totala de 26,9 miliarde de lei, arata acutizarea lipsei de lichiditate din sistemul bancar. În mod normal, banca centrala a apelat la aceste operatiuni pentru a diminua volatilitatea dobânzilor interbancare, dobânzi care stau la baza formarii indicatorilor ROBOR. Injectia de lichiditate de la ultima operatiune repo a BNR a condus la deprecierea indicelui ROBOR, indice stabilit în formarea dobânzilor variabile la creditele pentru persoane fizice si juridice. Piata este de partere ca BNR trebuie sa mai pompeze bani cel putin înca doua luni.

De cateva ori in ultima perioada de timp au fost zile in care dobanzile pe interbancar au depasit rata Lombard (dobanda ceruta de BNR bancilor care nu au lichiditati), lucru nefiresc intr-o piata cu o evolutie normala. Fenomenul arata accentuarea lipsei de lichiditati din piata bancara, lipsa pe care BNR incearca sa o suplineasca prin operatiuni repo, trei la numar numai in luna august, doua in valoare de 14,7 miliarde de lei, si cea de luni de 12,2 miliarde de lei. Prin aceste tranzactii, banca centrala achizitioneaza temporar titluri de stat aflate in portofoliul institutiilor de credit oferindu-le in schimb bani.

Ultima injectie de lichiditate reprezinta cea mai mare suma introdusa de BNR in sistem prin operatiuni repo din ultimii aproape sase ani. Un nivel mai mare al repo, de 12,6 miliarde lei, a fost inregistrat la inceputul lunii octombrie 2012. Dobanda la care sumele au fost oferite la ultima opereatiune a fost de 2,5% - egala cu dobanda de politica monetara, stabilita la acest nivel din primavara acestui an.

Buletinul zilnic de analiza al ING Bank arata ca injectia de lichiditate de ieri a fost necesara cu atat mai mult cu cat circa 12,1 miliarde de lei au fost imprumutati de opt banci participante la sistem. Toate aceste miscari ale BNR au condus la o volatilitate mai scazuta a dobanzilor la sfarsitul lunii iulie si la o scadere a ROBOR, chiar si la trei luni in ultima perioada de timp.

De asemenea, economistul sef al ING Bank, Ciprian Dascalu, precizeaza ca mentinerea dobanzilor la licitatiile pentru imprumuturi pe termen scurt se mentin la nivelul de peste 3%, si este foarte probabil ca BNR sa faca o revizuire a repo-ului saptamana viitoare, pentru a acoperi nevoile de lichiditate ale bancilor pentru aceasta perioada de rezerva curenta. Acesta a precizat ca deficitul de lichiditate actual se datoreaza in special platilor de taxe si impozite catre Ministerul Finantelor, platii dividentelor companiilor de stat catre buget si perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii de catre banci.

Detalii, pe Economica

miercuri, 29 august 2018, 230 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 13.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile