Calcul ipotetic: cu banii dati pe subventia la caldura in doar doi ani, Primaria poate cumpara centrale pentru toate apartamentele din Bucuresti
Bucurestenii platesc mai putin de jumatate din costul energiei termice, si, pentru a tine pretul jos, Primaria subventioneaza an de an, cu sute de milioane de lei, generalizat, toata populatia orasului care este racordata la sistemul centralizat. Teoretic, daca ar strânge banii de subventie timp de doi ani, ar putea cumpara de ei centrale murale pe gaz pentru toate apartamentele din oras.
Serviciul de furnizare in regim centralizat a energiei termice asigura apa calda si caldura in peste 560.000 de apartamente din Bucuresti si 4.900 de institutii, la unul dintre cele mai mici preturi din tara.
Sistemul centralizat presupune producerea de apa fierbinte, in principal in cele patru mari centrale electrice de termoficare (CET) din Bucuresti (Vest, Sud, Progresu si Grozavesti) si apoi transportul si distributia acesteia prin retelele de conducte ale Radet (954 km in reteaua primara si 2.9663 km in reteaua secundara) pana la punctele termice ale Radet si apoi in apartamente.
Potrivit ultimelor date ale Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, costul total aprobat al energiei termice din Bucuresti este de 387 de lei/Gigacalorie. Insa pretul final platit de populatie este de doar 163 de lei/GCal. Diferenta este acoperita de Primarie, printr-o subventie generalizata.
Strict ipotetic, pe baza unui calcul grosier, daca aceasta subventie nu ar mai fi acordata timp de doi ani, banii cheltuiti de Primarie ar putea asigura montarea de centrale termice de apartament, pe gaze, in toate blocurile din Bucuresti. Iata de ce.
Potrivit datelor Radet, consumul de energie termica al unui apartament cu trei camere din Bucuresti este de 8,22 Gcal pe an. Subventia pentru o Gcal este de 224 de lei, deci, in doi ani, bugetul Primariei ofera in total o subventie de aproape 3.700 de lei pentru acest apartament.
Cu acesti bani, se poate achizitiona o centrala termica pe gaze, de generatie noua, in condensatie, care sa poata fi montata in respectivul apartament, de o capacitate suficienta pentru a-i asigura confortul termic
Iata citeva exemple, cu precizarea ca am ales emag, cel mai mare retailer online din Romania, deci preturile de mai jos sunt mai mari decat in cazul livrarilor angro. Centralele au o putere de 24 kW.
Centrala termica murala in condensare Ariston Cares Premium 24 EU. Pret:2.550 lei
Centrala termica in condensare Ferroli DivaCondens F24D. Pret: 2.549 lei
Centrala termica murala in condensare Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP. Pret: 2.750 lei
Acestea sunt doar exemple, dintr-o lista care poate fi mai lunga, care arata ca pretul unei centrale de apartament a ajuns mai mic decat subventia platita de Primarie in doar doi ani. Calculele pot fi facute si pentru celelalte tipuri de apartamente. La doua camere de exemplu, care au nevoie, potrivit Radet, de 6,12 Gcal pe an, subventia este de 2.740 de lei in cei doi ani. La patru camere, unde necesarul este de 10,52 Gcal pe an, subventia in cei doi ani ar fi de circa 4.700 de lei, bani de care se poate cumpara o centrala cu o putere mai mare, de 30 kW.
Acesta este doar costul centralei, nu si cel al montajului si inlocuirii retelei de distributie al gazului din condominiu.
Detalii, pe Economica