Home / Stiri financiare / Carburantii s-au scumpit in Romania in 2019 mai mult decat in Europa. Cifrele si explicatiile

Carburantii s-au scumpit in Romania in 2019 mai mult decat in Europa. Cifrele si explicatiile

Carburantii s-au scumpit in Romania in 2019

Consumatorii români au parte de o crestere sustinuta a cresterilor de pret la carburanti, iar motorina, carburantul cel mai consumat la noi, depaseste deja pragul de 6 lei/litru, sortimentul standard, în multe benzinarii. Carburantii s-au scumpit în toata Europa, însa. Mai mult sau mai putin decât la noi? Raspunsul scurt: la noi preturile au crescut ceva mai mult.

Pretul mediu al benzinei standard era, in Romania, la data de 6 mai, e 5,81 lei/litrul, iar cel al motorinei standard de 5,95 lei/litrul, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pietei carburantilor, administrat de Comisia Europeana.  La inceputul anului (7 ianuarie), conform aceleiasi surse, benzina costa, in medie, 4,97 lei/litrul, iar motorina 5,31 lei litrul.

Deci, in acest an, in lei, benzina s-a scumpit cu 84 de bani litrul si motorina cu 64 de bani litrul. Sau, in termeni procentuali, cu circa 17%, respectiv 12%.

In euro s-a scumpit mai putin, efect al scaderii leului

Pentru a putea face o comparatie cu restul tarilor europene, iata evolutia preturilor in euro, in acelasi interval, 7 ianuarie-6 mai. Pretul benzinei a crescut in Romaniade la 1,06 euro la 1,22 euro litrul, iar cel al motorinei de la 1,14 la 1,25 euro litrul. Asadar, procentual, in euro benzina s-a scumpit la noi cu aproape 15%, iar motorina cu 9,6%.

Preturile medii ponderate in UE au evoluat in felul urmator: benzina s-a scumpit de la 1,33 euro litrul la 1,48 euro litrul, iar motorina de la 1,28 euro litrul la 1,38 euro litrul. Deci, procentual, pretul mediu al benzinei in UE a crescut cu 11,3%, iar motorina cu 7,8%.

Asadar, preturile finale de la pompa au crescut in Romania mai mult decat in Europa in aceasta perioada, daca analizam preturile in euro, cresterea fiind mai accentuata la benzina. In lei, scumpirea a fost mai mare din cauza devalorizarii leului, costul si pretul produselor energetice fiind exprimat in valuta.

La ambii carburanti, preturile finale platite de consumatori sunt sensibil sub media europeana. Romania este a doua cea mai ieftina tara din UE pentru benzina, dupa Bulgaria. La motorina insa, situatia este ceva mai proasta: pretul mediu de la noi este mai mare decat in Polonia, Malta, Luxemburg, Lituania, Letonia, Bulgaria si Austria.

Cum sunt taxele, la noi si la altii...

Pretul carburantilor are doua mari componente: pretul efectiv al marfii si taxele incasate de stat (acciza si TVA), care, in acest caz, sunt mari pentru ca asa este politica intregii Europe. In Romania, ponderea taxelor in pret este de 51% pentru benzina si 48% pentru motorina. Taxele au crescut dupa ce Guvernul a reintrodus supraacciza, dar chiar si asa, sunt putin mai mici decat im majoritatea statelor UE, daca privim comparativ. La benzina, ponderea taxelor in pret mai mica decat in Romania este in Bulgaria si Luxemburg si la acelasi nivel in Cipru, Ungaria Polonia. La motorina, un procent de taxare mai mic decat la noi este in Bulgaria, Spania, Polonia, Luxemburg si Lituania.

Detalii, pe Economica

vineri, 10 mai 2019, 449 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile