Home / Stiri financiare / Cartel Alfa: Salariile la stat cresc, iar oamenii cauta mai degraba o 'pila' pentru un post decat calificarea intr-un domeniu – analiza

Cartel Alfa: Salariile la stat cresc, iar oamenii cauta mai degraba o 'pila' pentru un post decat calificarea intr-un domeniu – analiza

Cartel Alfa: Salariile la stat cresc, iar oamenii cauta mai degraba o 'pila' pentru un post decat calificarea intr-un domeniu – analiza

Dupa majorarile succesive ale salariilor din sectorul bugetar, salariul mediu din Administratia publica depaseste 4.200 de lei net în 2018 si e cu peste 50% mai mare decât salariul mediu pe economie, potrivit unei statistici Economica, realizata cu datele preliminare ale Institutul National de Statistica. Cresterea salariului mediu din Administratie continua si în 2019 si ajunge, în martie, la aproape 4.700 de lei net, arata datele publicate de INS. "Piata muncii a reactionat imediat la cresterea salariilor din Administratie publica în câteva directii: rata plecarilor (migrarii) continua sa se mentina la un nivel ridicat, numarul românilor plecati în strainatate care doresc sa se întoarca scade în continuare, interesul pentru calificare, profesionalizare scade, crescând interesul pentru gasirea unei "pile" pentru un loc în Administratia publica", au spus pentru Economica oficialii CNS Cartel ALFA.

Dupa majorari succesive operate in sectorul bugetar, salariu mediu net din Administratia publica a depasit 4.200 de lei in anul 2018, arata o statistica Economica, realizata pe baza datelor preliminare publicate de Institutul National de Statistica. 

In 2018, salariul mediu din Administratia publica a fost cel putin dublu fata de cel din 2010, reiese din datele INS, comparate de Economica. Mai mult, in martie 2019 salariului mediu net din Administratie publica se apropie de 4.700 de lei, arata datele INS.

Spre comparatie, in 2018 salariul mediu pe economie s-a situat sub 2.700 de lei "in mana", rezulta din calculele Economica, facute pe baza datelor preliminare ale INS. Prin urmare, salariul mediu din Administratie publica a fost cu peste 56% mai mare decat salariului mediu pe economie in 2018.

"Piata muncii a reactionat imediat la cresterea salariilor din Administratie publica in cateva directii: rata plecarilor (migrarii) continua sa se mentina la un nivel ridicat, numarul romanilor plecati in strainatate care doresc sa se intoarca scade in continuare, interesul pentru calificare, profesionalizare scade, crescand interesul pentru gasirea unei "pile" pentru un loc in Administratia publica", au spus pentru Economica oficialii CNS Cartel ALFA.

Economica: A fost oportuna cresterea salariilor din Administratie publica pana la acest nivel?

CNS Cartel ALFA: Cresterea salariilor este o necesitate pentru toata lumea, atat la nivelul tarii, cat si la nivel european, indiferent daca este intr-un sector bugetar sau nu. Conditia de a avea o corelare intre productivitatea muncii (intrebarea este, in acest caz, cum se calculeaza?) si cresterea salariilor este de mult timp nerespectata, in sensul in care cresterea productivitatii a fost mult mai mare decat cresterea salariilor. Acest lucru poate fi remarcat si in faptul ca suntem pe primul loc in UE din punct de vedere al salariatilor aflati sub nivelul de saracie.Este insa regretabil ca politica guvernamentala a fost focalizata numai catre salariatii din sectorul public si nu si catre salariatii din sectorul economic. Si avem aici in vedere doua aspecte: pe de o parte, absenta modalitatilor de crestere a salariilor nete in contextul transferului de taxe sociale de la angajator la angajat, care in sectorul economic a afectat in multe cazuri salariile nete, iar pe de alta parte, prin lipsa legislatiei care sa incurajeze negocierile colective, astfel incat sa permita realizarea de grile de salarizare (asa cum exista in sistemul bugetar si cum existau in contractele colective de sector si national, eliminate in 2011). Diferenta care apare intre salarizarea medie neta dintre lucratorii din sectorul public si cei din sectorul economic (care a ajuns la circa 1.000 lei) da aparenta unei discriminari, in fapt demonstrand insa lipsa de preocupare a guvernantilor pentru sectorul economic, atat ca politica fiscala, cat si din punct de vedere al reglementarii legislative a pietei muncii si facilitarii mecanismelor de distribuire a cresterii economice prin instrumentele negcierii colective.

Economica: Reflecta valoarea salariului mediu net din Administratie publica munca depusa in acest sector?

CNS Cartel ALFA: Intrebarea creeaza imaginea existentei unei valori de referinta sau a unei raportari echivalente. Munca, conform Declaratiei de la Philadelphia a Organizatiei Internationale a Muncii, este partener al detinatorului de capital. Problema este daca distributia intre munca (lucratori) si capital (proprietar) este corecta. Atata timp cat in majoritatea tarilor, pentru munca se distribuie circa 60%, iar la noi se distribuie numai 40%, evident ca nu este corect. In plus, administratia publica inseamna servicii de care comunitatea are nevoie. De multe ori, consideram ca este numai birocratie si timp pierdut din punctul de vedere al cetateanului. In fapt, ele nu sunt un cost pentru societate, ci o investitie in servicii necesare functionarii contractului social dintre cetatean si stat (prin diferitele sale institutii), dar care participa inclusiv la distribuirea corecta, de exemplu, fata de cei defavorizati. Cum putem imbunatati aceste servicii este alta discutie, iar salarizarea este doar unul dintre aspectele care trebuie avute in vedere.

Detalii, pe Economica

marti, 21 mai 2019, 421 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile