Home / Stiri financiare / Cat costa sa ai birou la ultimul etaj al celor mai inalte cladiri din Bucuresti

Cat costa sa ai birou la ultimul etaj al celor mai inalte cladiri din Bucuresti

Proprietarii celor mai inalte zece cladiri de birouri din Bucuresti incaseaza anual, doar de pe urma inchirierii ultimului etaj al imobilelor pe care le detin, peste 1,8 milioane de euro

e de euro

Perioada de boom imobiliar a schimbat puternic piesajul urban al Capitalei, si arhitectii vorbesc constant despre dezvoltarea haotica din acea perioada. Aproape toate turnurile care strapung astazi cerul Bucurestiului au fost implicate intr-o serie de controverse legate de regimul de inaltime. Lipsa unor centre financiare, care sa acomodeze zecile de multinationale ce isi deschideau birouri in Romania, a impus o cursa contra cronometru intre dezvoltatorii imobiliari. Fiecare investitor isi dorea in portofoliu un imobil-reper care sa atraga chiriasi puternici si, in consecinta, sa le asigure venituri consistente pe o perioada cat mai lunga de timp. Grabirea acestui proces de dezvoltare nu a avut in toate cazurile un rezultat pozitiv, drept dovada stau cladirile Cathedral Plaza, amenintata frecvent cu demolarea, si Millennium Business Center, mistuita de flacari din cauza unor erori de constructie. Astazi, 60% din stocul total de spatii de birouri al Bucurestiului este grupat in colosi de otel si sticla. 


Capital a analizat cele mai inalte turnuri de birouri din Bucuresti si a realizat un top in functie de costul de inchiriere a ultimului etaj. Birourile la inaltime sunt o moda imprumutata din Vest, iar ocuparea ultimului nivel denota un exercitiu de putere si imagine pentru companii. In cazul in care nu sunt ocupate de restaurante cu panorama, ultimele etaje sunt rezervate birourilor directoriale si salilor de consiliu. „In general, turnurile se afla in locatii centrale si semicentrale, avand o vizibilitate foarte buna, fiind astfel vizate de companii pentru stabilirea sediilor centrale. Printre chiriasii acestor turnuri sunt bancile, firmele de consultanta sau IT si telecomunicatii“, spune Madalina Cojocaru, directorul departamentului de birouri al DTZ Echinox. 

Panorama costisitoare

Cel mai scump etaj, cu vedere panoramica asupra centrului vechi al Bucurestiului, se regaseste in turnul Bucharest Financial Plaza, cladire mostenita de BCR de la fosta Bancorex. Inchirierea celor 1.350 mp disponibili la ultimul nivel ar reprezenta un efort financiar anual de 275.000 de euro, la chiria medie din zona, insa imobilul este ocupat de proprietar, adica BCR. Al doilea cel mai scump birou de top este situat in cel mai inalt imobil din Romania, Sky Tower. Proprietarii turnului finalizat in decembrie anul trecut, Raiffeisen Property International, au anuntat ca rezerva cei 920 mp ai ultimului etaj unui restaurant panoramic. Viitorii chiriasi vor trebui sa achite anual circa 242.000 euro. Masa de pranz a bancherilor de la ING este pregatita zilnic la ultimul etaj al Crystal Tower, cladirea omului de afaceri Michael Stanciu. Pentru o suprafata de circa 715 mp, plus 175 mp de terasa, restaurantul Sole plateste anual in jur de 213.000 de euro. Crystal Tower este singura cladire de birouri din Romania care dispune de heliport. Pentru ultimul etaj din turnul de birouri al italienilor de la Nusco, Oracle plateste anual peste 216.000 de euro, iar chinezii de la Huawei achita in fiecare an putin peste 200.000 de euro pentru ocuparea ultimului nivel din Euro Tower. 

Nemtii de la GLL Real Estate Partners vor ramane in acest an cu o mare parte din spatiile Charles de Gaulle Plaza goale, dupa mutarea UniCredit Tiriac Bank si a Raiffeisen Bank. La ultimul etaj al imobilului este in derulare un contract semnat in vremurile bune ale pietei imobiliare. PayPoint trebuie sa achite anual, pentru privelistea pe care o are asupra parcului Herastrau, peste 192.000 de euro. Imobilul Tower Center International, care pana la finalizarea Sky Tower era cel mai inalt din Bucuresti, a stat gol timp de patru ani din cauza divergentelor dintre Avrig 35, dezvoltatorul, si Alpha Bank, care trebuia sa ocupe cladirea. Intr-un final, proprietarul cladirii a intrat in insolventa, si aceasta a fost cumparata anul trecut de investitorul grec Ioannis Papalekas. Primul chirias al turnului a fost Hidroelectrica, insa ultimul etaj este inca liber.  Ultimele etaje ale celor doua turnuri ce formeaza City Gate din Piata Presei Libere genereaza anual din inchiriere peste 248.000 de euro. Turnul sudic gazduieste la ultimul nivel un restaurant, iar turnul nordic, sediul Romtelecom, care are inchiriate ultimele sase etaje. Al treilea turn ca inaltime din Piata Victoriei, Premium Plaza, gazduieste la ultimul etaj compania de audit Ernst & Young, a carei chirie este confidentiala, insa, in baza chiriei maxime cerute de proprietari, nivelul este de circa 112.000 de euro. In cazul BRD Tower, ultimul etaj ar putea fi inchiriat cu circa 19 euro/mp/luna, insa intregul imobil se afla in proprietatea bancii BRD, care are aici sediul central.

Detalii, pe Capital

luni, 18 martie 2013, 872 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile