Cat de usor este sa ascunzi de Fisc case, terenuri si masini?
Fiscul nu are, inca, o baza de date functionala in toata tara prin care sa depisteze cate case, terenuri si masini detine fiecare roman. Din acest motiv, impozitarea, executarea silita sau urmarirea prejudiciilor sunt foarte dificile. Desi exista un sistem informatic din 2013, primariile, care au informatiile, nu vor sa coopereze. O explicatie ar fi ca aplicatia ar pune ordine si in acordarea de ajutoare sociale - parghia financiara favorita a primarilor in alegeri.
În acest moment, daca cineva are case si terenuri în mai multe orase sau comune poate evita impozitarea suplimentara, dar si popririle, sechestrele sau masurile pentru recuperarea prejudiciilor în dosare penale.
De exemplu, potrivit Codului Fiscal, impozitul pe proprietati imobiliare creste cu 65% pentru prima cladire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua si cu 300% pentru a treia si urmatoarele. În lipsa unei baze de date functionale la nivel de tara care sa furnizeze online informatiile, practic, Fiscul se bazeaza pe declaratia pe propria raspundere, fara sa o poata confrunta cu situatia reala. De asemenea, pentru recuperarea banilor la buget din datorii sau prejudicii, urmarirea bunurilor poate dura luni de zile, perioada în care proprietarul le poate înstraina sau în care valoarea lor scade.
Detalii, pe Capital