Ce a descoperit ANPC la raft. Cel mai des intalnite practici nelegale ale magazinelor
Protectia Consmatorului a dat magazinelor, anul trecut, amenzi de aproximativ 3,8 milioane de lei. Printre neregulile des întâlnite se numara produsele care nu sunt ceea ce scrie pe eticheta ca sunt, produse vrac cu aspect si culoare modifcate, alimente expirate în zona gastro sau promotii înselatoare.
Anul trecut, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a controlat peste 900 de agenti economici din toata tara care opereaza hiper si supermarketuri precum si mari retele de magazine si au dat amenzi contraventionale in valoare de 3,8 milioane lei, urmare a abaterilor legale constatate, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Autoritatii.
Potrivit acestora, dintre abaterile constatate mai multe se refera la produsele comercializate vrac, astfel ca s-au depistat in magazine produse alimentare cu modificari organoleptice de aspect, culoare sau acumulare cantitativa de gheata in ambalaj precum si prezentarea sub forma de bloc compact cu gheata. Tot la un raion de legume congelate vrac, inspectorii au descoperit produse „amestec legume ciorbe„ si „amestec mexican„ care erau congelate bloc, fara a putea fi cumparate de catre consumatori. De asemenea, s-a descoperit o lipsa de informare despre substantele alergene incluse la produsele alimentare comercializate in vrac (snitel, cordon bleu, cascaval pane, produse de patiserie etc); ciorba radauteana, in retetar si pe eticheta de pe recipientul in care se comercializa pentru acasa. Mai exact, "se inscria ca alergen „telina", iar pe eticheta de la raft nu se faceau mentiuni privind acest component alergen. La salata de ciuperci, era declarat ca ingredient alergen „maioneza", desi componetele alergene sunt „mustarul" si „oul", mai spun oficialii ANPC.
Produse care nu sunt ceea ce par sau sunt expirate
Din datele ANPC, in controalele efectuate inspectorii au mai gasit "Cartofi cu unt" fara unt, ci doar cu aroma de unt, savarine cu frisca care nu continea smantana (frisca) ci doar un amestec de zer, grasime vegetala si grasime lactata sau preparate din lapte degresat si grasimi vegetale in saramura in loc de branza alba. Totodata, inspectorii au gasit „specialitate Feta" care pe eticheta ambalajului produsului era inscris "specialitate daneza pe baza de lapte de vaca si gramsimi vegetale".
Si la raioanele gastro au fost descoperite disfunctionalitati precum comercializarea sau utilizarea de produse alimentare cu data durabilitatii minimale depasita: sunculita,mozzarella etc., sau produse cu etichetele de cantar inscriptionate cu elemente de identificare greu lizibile.
Detalii, pe Economica