Ce comisioane ascund bancile in spatele ecranelor de bancomat
Intr-o tara in care bancile stabilesc recorduri mondiale in privinta comisioanelor de retragere si te taxeaza inclusiv daca vrei sa vezi cati bani ai in cont, ar fi un lucru de bun simt ca ATM-urile sa te anunte ce comision ai de platit sau macar ca ai ceva de platit
Mai bine de 85% din tranzactiile efectuate in Romania cu cardul au loc la bancomat in conditiile in care numarul cititoarelor instalate este inca infim in comparatie cu nevoile. Deloc intamplator, bancile din Romania sunt printre “campioanele europene” la categoria comisioane de administrare si retragere. Mai mult, la noi se taxeaza si operatiunea de interogare a soldului. La BRD, de exemplu, banca ce a ajuns sa detina recordul in aceasta privinta, daca vrei sa vezi cati bani ai cont, trebuie sa platesti aproximativ 0,5 euro la bancomat sau 1 euro la ghiseu. Se taxeaza totul si, din pacate, nici macar nu suntem anuntati ca se intampla asta.
ATM-urile bancilor nu doar ca nu afiseaza valoarea comisionului dar nici macar nu anunta ca acel comision exista.
Lipsesc informatii elementare
Calculul comisionului pentru fiecare retragere nu este, ce-i drept, o practica comuna in Europa, cel putin decocamdata. Tehnologia insa exista si se dezvolta in tari ca Germania, Italia sau Marea Britanie. “O astfel de solutie poate fi adusa in Romania. Din punct de vedere tehnic, ar fi un singur impediment. Comisioanele nu ar putea fi calculate decat pentru cardurile emise de institutia financiara care detine bancomatul respectiv", spune un specialist in domeniu. Mai mult, in toate tarile europene exista acele automate care permit efectuarea mai multor operatiuni cum ar fi plata facturilor sau a ratelor si care, atunci cand este vorba despre retrageri de numerar, afiseaza clar comisionul. Chiar daca respectivele automate nu apartin bancilor ci unor institutii specializate in intermedierea de plati, modelul este acelasi.
Detalii, pe Capital