CE despre banii pentru pesta porcina dn Romania: se vor acorda in functie de bugetul disponibil si daca s-au luat masuri de control al bolii
Într-un raspuns acordat unui europarlamentar român, Comisia Europeana sustine ca, în lupta cu pesta porcina africana, România poate beneficia de fonduri UE prin mai multe masuri din cadrul politicii agricole comune, "cu conditia sa fi fost adoptate masurile veterinare pentru controlul bolii". Mai mult, finantarea va depinde si de disponibilitatile financiare ale Comisiei.
Comisia Europeana va oferi Romaniei sprijin financiar pentru focarele de pesta porcina existente prin intermediul unei decizii de grant specifice pentru finantarea masurilor de urgenta, in conformitate cu legislatia relevanta a UE, in functie de disponibilitatile bugetare, se arata intr-un raspuns oficial acordat de Comisarul pentru Agricultura Phil Hogan europarlamentarului Maria Grapini. Costurile eligibile pentru aceste masuri includ, printre altele, despagubirea proprietarilor pentru valoarea animalelor sacrificate sau reformate (in limita valorii de piata a respectivelor animale), pentru sacrificarea sau reformarea animalelor si costurile de transport aferente, pentru curatarea, dezinfestarea si dezinfectarea exploatatiilor si a echipamentelor si pentru transportul si distrugerea furajelor contaminate.
Mai mult, conform raspunsului citat, in cadrul politicii agricole comune sunt disponibile mai multe masuri prin care se pot acorda ajutoare financiare, "cu conditia sa fi fost adoptate masurile veterinare pentru controlul bolii".
"Pe de o parte, in cadrul programului sau de dezvoltare rurala, Romania are posibilitatea de a sprijini activitati de transfer de cunostinte si servicii de consiliere pentru a informa producatorii, precum si posibilitatea de a sprijini fermierii care doresc sa treaca la alt tip de productie sau activitate agricola sau non-agricola. Pe de alta parte, exista alte posibilitati de sprijin in temeiul Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 privind organizarea comuna a pietelor(2), inclusiv cele prevazute la articolul 220, in temeiul caruia statele membre pot solicita masuri exceptionale de sprijinire a pietei, in special in contextul bolilor animalelor", se mai arata in documentul citat.
Potrivit acestuia, incepand din 2015, Romaniei i s-au alocat 1.192.000 EUR (Prin Regulamentul 652/2014) pentru luarea de masuri veterinare preventive care vizeaza depistarea timpurie, supravegherea si eradicarea pestei porcine africane.
Detalii, pe Economica