CE Hunedoara ar putea primi ajutor de stat de peste 184 milioane lei pentru inchiderea minelor Lonea si Lupeni
Complexul Energetic Hunedoara ar putea primi un ajutor de stat de 184,316 milioane lei pentru închiderea minelor de carbune necompetitive Lonea si Lupeni, conform unui proiect de Hotarâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
Ajutorul de stat va fi suportat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei. Pentru produsul huila energetica livrat de unitatile intrate in proces de inchidere definitiva, ajutorul de stat va fi in suma de 116,537 milioane lei si se va acorda sub forma unui grant direct, pentru o cantitate maxima livrata de 247.300 tone si o putere calorifica minima de 3.200 kcal/kg, ajutorul de stat per Gcal fiind de 138,83 lei. Pentru unitatile intrate in proces de inchidere definitiva, se va acorda ajutor de stat pentru suportarea de cheltuieli exceptionale in suma de 67,779 milioane de lei, cheltuieli care nu sunt legate de productia curenta.
Ministerul Energiei va monitoriza nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel incat pretul carbunelui livrat de unitatile producatoare de carbune care beneficiaza de ajutor sa nu fie mai mic decat pretul carbunelui de o calitate similara provenit din terte state.
Conform Notei de fundamentare a proiectului, in urma analizei situatiei tehnico-economice a minelor din cadrul Societatii Complexul Energetic Hunedoara SA s-a stabilit ca din cele patru exploatari miniere aflate in structura sa este necesar sa intre in program de inchidere doua unitati miniere si anume EM Lonea si EM Lupeni.
In perioada octombrie 2016 - martie 2017, au existat intarzieri legate de viteza de avansare a abatajelor aflate in exploatare la EM Lupeni cauzate in special de unele accidente tectonice, anume aparitia unor falii si a unor infiltratii de apa intempestive, care au condus la prelungirea termenelor stabilite pentru finalizarea exploatarii rezervelor pregatite la EM Lupeni.
De asemenea, in cursul lunii mai 2017, la EM Lupeni, in proximitatea unui abataj aflat in exploatare, au aparut fenomene de autoincalzire a carbunelui, fapt pentru care au fost intarziate lucrarile de exploatare a carbunelui si se lucreaza la lichidarea acestui fenomen in vederea continuarii activitatii de productie in conditii de securitate. Acest lucru a determinat prelungirea termenului de exploatare a carbunelui in zona abatajului mentionat anterior pana la epuizarea resurselor de carbune pregatite.
In acest context, a fost necesara prelungirea duratei de exploatare la EM Lupeni pana la finele anului 2018.
Detalii, pe Economica