Ce s-ar intampla daca nu am mai putea importa mancare. Fermierii romani nu produc suficient niciun produs de baza
România este dependenta de importuri la toate categoriile alimentare importante. În 2018, spre exemplu, gradul de dependenta de marfa de peste granite a fost între 7% la oua si 48% la carnea de porc.
Chiar daca Romania este o tara agricola, fermierii locali nu reusesc sa produca suficient pentru a acoperi necesarul national la niciuna dintre categoriile de baza. Mai mult, suntem tributari conditiilor meteorologice astfel ca gradul de dependenta creste sau scade in functie de an. In 2018, spre exemplu, conform ultimelor date disponibile, gradul de dependenta de importuri a fost intre 7% la oua si 48% la carnea de porc.
Legume-aproximativ 15% din ce mancam este de import
In cazul legumelor, spre exemplu, 14,5% din resurse au provenit in 2018 din import, ponderea fiind mai mare fata de 2017 cand doar 13,3% din necesar a venit de peste granite, arata ultimul studiu pe aceasta tema realizat de Institutul National de Statistica. In anul 2018, importul de legume si produse din legume a fost mai mare de 12,5 ori decat exportul.
Deficitul cel mai mare este la radacinoase, rosii si produse din tomate. Mai exact, din disponibilul intern de consum, care s-a cifrat la aproximativ 1 milion de tone de tomate, 26,7% au fost importuri. Astfel, cea mai mare pondere in importul total de legume si produse din legume, a avut-o importul de tomate si produse din tomate (34,9%). De asemenea, ponderi importante in importul total de legume si produse din legume au mai avut legumele din grupa "diverse legume" (34,1%), de ceapa uscata (14,3%) si cele de radacinoase comestibile (12,7%).
Mai exact, la legume diverse, 25,4% din cantitatea totala de aproximativ 1 milion de tone disponibila intern pentru consum a venit de peste granite.La ceapa uscata, gradul de dependenta a fost de 24%, importurile ajungand la 110.400 tone din aproximativ 459.000 de tone cat a fost disponibulul pentru consum. Totodata, in cazul radacinoaselor, ponderea importurilor a fost si mai mare, de 29,6%, iar la cartofi 11,9% din ce exista pe iata sunt dn import.
Fructe indigene- mai mult de o treime din ce mancam este de import
Productia locala de fructe este si ea insuficienta pentru necesarul de consum al Romaniei. La nivelul ui 2018, spre exemplu, 28,5% din cantitatea de 4,4 milioane de tone cat a fost disponibilul total a venit de peste granite . Aceasta in conditiile in care resursele totale de fructe si produse din fructe (in echivalent fructe proaspete), in anul 2018, au inregistrat o crestere cu 803 mii tone fata de anul 2017, ca urmare a cresterii productiei si importului.Cea mai mare pondere in importul total de fructe si produse din fructe in anul 2018 a avut-o importul de fructe meridionale si exotice (63,6%), mai mult cu 4,8 puncte procentuale fata de anul precedent.
Detalii, pe Economica