Home / Stiri financiare / Ce sanse au clauzele abuzive sa fie eliminate pe precedent juridic din vara?

Ce sanse au clauzele abuzive sa fie eliminate pe precedent juridic din vara?

Ce sanse au clauzele abuzive sa fie eliminate pe precedent juridic din vara?

Clientii bancilor isi pun mari sperante in legatura cu clauzele abuzive din contractele semnate de ei, in sensul ca se asteapta ca, dupa ce modificarile aduse Legii 193/2000 intra in vigoare, sa beneficieze de principiul precedentului juridic, care functioneaza in SUA.

in SUA. Deocamdata, aplicarea a fost amanata pana in iulie. Desi proiectul de lege initiat de ANPC prevede aceasta practica pentru viitor, bancile si avocatii care le reprezinta invoca scapari majore ale legii, dar mai ales contradictie cu legislatia in vigoare.

Modificarile aduse Legii 193/2000 trebuia sa intre in vigoare cu noul Cod de Procedura Civila din 15 februarie, dar au fost amanate pana in iulie. Acestea prevad ca in cazul in care o clauza a fost dovedita in instanta ca avand caracter abuziv sa fie eliminata din toate contractele in care se regaseste.

Intrucat deciziile privind clauzele abuzive dictate de instantele inferioare difera foarte mult intre ele, caracterul abuziv al clauzelor, conform legislatiei ce va intra in vigoare din vara, sa fie decis de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a se asigura aplicarea unitara a legii, considera Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

"E util si intelept sa gasim modalitatea de cuantificare, de stabilire a procedurilor in aceasta chestiune. E util sa gasim o modalitate unitara de decizie. Si poate ajungem ca decizia finala, de exemplu, sa fie luata la nivelul celei mai inalte instante judecatoresti din Romania. Ca de asta se face o lege: ca sa creeze reguli si exceptii. Inclusiv posibilitatea apelului la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Aveti un punct de vedere al meu personal. Nu e nici o problema sa ai o prima instanta la tribunal si, prin exceptie de la regula, sa urci la Inalte Curte. De ce? Ca dai o decizie care se aplica unui numar larg de cetateni", a declarat Bogdan Olteanu, in cadrul unui colocviu privind consecintele juridice generate de modificarea legii 193/2000.

Conform proiectului de lege, doar ANPC sau o asociatie de consumatori au dreptul de a introduce in instanta o actiune de invocare a caracterului abuziv al unei clauze, cu aplicabilitate generala ulterior, in toate contractele in care se regaseste. Actiunea s-ar judeca intai la Tribunal, apoi la Curtea de Apel.

Bancile cer insa posibilitatea de a se merge pana la Curtea suprema, argumentand ca o astfel de decizie exceptionala (privind caracterul abuziv al unei clauze pentru toate contractele care o contin) necesita un complet exceptional, asa cum este cel al Inaltei Curti, care este compus din presedintele acesteia, presedintii tuturor sectiilor, precum si alti 20 de specialisti.

ANPC abia asteapta sa elimine clauzele abuzive pe precedent juridic

Reprezentantii ANPC, cei care au initiat proiectul de lege, spun, prin vocea directorului Mihail Meiu, ca din iulie vor putea obtine in instanta scoaterea clauzelor abuzive din toate contractele in care acestea se regasesc, chiar si din cele deja semnate. In opinia lui Meiu, o clauza este abuziva daca clientul nu a avut posibilitatea negocierii acesteia sau clauza a introdus posibilitatea unor modificari netransparente in cadrul contractului, in mod unilateral.

“Bancile sunt preocupate sa demonstreze ca au oferit posibilitatea de negociere, in loc sa se intrebe cum sa elimine acea clauza. Bancile ar trebuie sa ofere nu bani, ci solutii. Ar trebui sa caute vinovatii in interior, nu in afara”, a spus Meiu.

Totusi, cadrul legal privind clauzele abuzive ar putea suferi modificari radicale pana la intrarea in vigoare, asa cum s-a intamplat in trecut si cu Ordonanta 50. Si asta pentru ca, in ambele cazuri, se pare ca initiatorii au ignorat impactul unor asemenea masuri si au actionat de o factura populista, spun specialistii in drept care reprezinta bancile.

Contradictie intre articole de lege

“Am fost provocata de enormitatea rezultatului acestei legiuiri. M-am intrebat daca legiuitorul nostru a valorificat corect toata jurisprudenta, pentru ca in legea privind tehnica de redactare si emitere a actelor administrative, cercetarea jurisprudentei este obligatorie (Legea 24/2000). M-am intrebat daca autorul initiativei legislative si apoi legiuitorul si-a pus problema verificarii jurisprudentei si apoi a doctrinei si a dreptului comparat. Si mi-am dat seama ca nu. Ca a fost facut acest demers de completare/modificare a Legii 193 cumva, cum ne-am obisnuit, din pacate, in ultimul timp, populist”, a spus avocata Ana Diculescu Sova, de la NNDKP.


Detalii, pe Capital

miercuri, 06 martie 2013, 729 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile